Floor Unox.jpg Floor Venema met de Unox soepen in zak, waarmee het merk ook jongeren aan zich wil binden. Foto: EVELIEN DE HAAS

Fabrikanten

Interview: Unox slaat aan op nieuwe online campagne

ROTTERDAM - Soep is altijd en nog steeds in trek, vinden Floor Venema, assistent brand manager en Clara Kappen, brand manager van Unox soep. Het gaat goed met de categorie. Met de nieuwe soepcampagne die per april van start is gegaan, wil Unox voortborduren op de merkcampagne ‘Het gevoel van thuis’ van begin 2024. De nieuwe culinary identity van de Unox soepen in zak doet geen concessies aan de herkenbaarheid van het merk, maar geeft juist een extra boodschap aan de consument. En aan Levensmiddelenkrant die graag dat extraatje meekrijgt.

Nanja Pol |

Er wordt veel soep gegeten in Nederland, veelal als avondmaaltijd en ook als lunchgerecht. Unox stuurt daarom voortdurend aan op veranderingen op het gebied van recepturen, verpakking en smaak. Bij Unox komen er in 2024 geen nieuwe smaken meer bij, de paprika-tomatensoep is vooralsnog de laatste in de rij van 36 smaken geweest. Toch sluiten Venema en Kappen nieuwe soepen in de toekomst niet uit. In de afgelopen jaren zijn er steeds meer vegetarische varianten bijgekomen en soepen met vlees kregen er een vega-versie bij. “We proberen zoveel mogelijk te focussen op de hoeveelheid groenten in de soep en voegen bij onze Rijkgevuld Range peulvruchten toe als basis, wat zorgt voor soepen die rijk aan vezels en een bron van eiwitten zijn. Altijd met de nadruk op smaak en niet zozeer op vegetarisch. Dat schrikt sommige klanten af. Smaak staat altijd op nummer één, zowel bij Unox als bij de consument”, legt Venema uit. “Maar onze iconische soepen zoals de erwtensoep worden nooit uit het oog verloren. Dat zit in ons Unox-DNA.”

Gemak en snelheid
Kappen: “Als je kijkt naar trends op soepgebied, zie je een voortzetting van wat al gaande is: gemak en snelheid. Mensen willen binnen enkele minuten een lekkere, liefst voedzame maaltijd klaar hebben. Zeker bij jongeren ligt de focus op gemak en iets minder op gezond. Waarbij wordt aangemerkt dat smaak, we blijven het zeggen, voor iedereen het belangrijkst is. En dat laten we zien in de nieuwe soepcampagne.” In de nieuwe online campagne geeft Unox Soep een boodschap met een knipoog waar met name de jongeren op aanslaan.

Unox momenten
Het gewone bijzonder maken, momenten creëren met elkaar, maar ook in je eentje met een warme kop soep op de bank: deze momenten omarmt Unox. “Hiermee laten we zien dat die kleine, gewone momenten ertoe doen. Want we zien dat in de soms wat ingewikkelde tijd van nu, er juist zo’n behoefte is om terug te kunnen vallen op gewoontes die goed en vertrouwd voelen”, legt Kappen uit.
Op 1 april is Unox de nieuwe soepcampagne gestart, die doorbouwt op de Unox-momenten, maar hierbij het gemak van de zak niet uit het oog verliest. In de campagne zal het merk always on online zijn op bijvoorbeeld Pinterest en TikTok, met name rondom het lunchmoment. Soep is namelijk een lunchgerecht bij uitstek. “Met de campagne willen we de soep in zak altijd in beeld en in het hoofd van de consument brengen”, legt Kappen uit. Tegelijkertijd borduurt het soepmerk voort op het thema van de merkcampagne. Het gevoel van thuis in een handomdraai.

"Het accent ligt op het gemak van de zak"

Culinary identity
De uitstraling van de soep in zak is onder de loep genomen en heeft een verandering, een nieuwe culinary identity , ondergaan. Hiermee wil Unox vanzelfsprekend niet helemaal van de winter afstappen, maar ook focussen op de aankomende lente en herfst. Voor de nieuwe campagne komt het accent op de ‘Smaakfavoriet’-varianten te liggen. Door de beelden die gebruikt worden een frisse, lichte uitstraling te geven die bij deze jaargetijden passen, wil Unox bouwen op de consistentie van het Unox-gevoel en dit doortrekken naar het voorjaar. De fotografie en het gebruik van lichtere kleuren doen hun werk en de identiteit van het merk blijft vanzelfsprekend onaangetast. “Je blijft Unox herkennen”, zegt Venema.

‘Met het gemak van de zak’
Unox heeft nog meer plannen voor dit jaar. “Deze campagne trekken we door naar het einde van het jaar, waar de ‘Extra Rijkgevuld’-soepen in het middelpunt komen te staan.

Ze vervolgt: “Ook dan blijft de focus liggen op ‘het gemak van de zak’ omdat we merken dat dat is wat de consumenten willen, met name de jongeren, en zij zijn een interessante markt voor ons. Merkicoon Unox heeft al sinds jaar en dag het vertrouwen van de wat oudere consument. Deze loyale doelgroep blijven we vanzelfsprekend bedienen.”
De jaarlijks terugkerende Nieuwjaarsduik is populair bij alle leeftijdsgroepen, ook de jongeren. Kappen zegt: “Maar om de aandacht van de nieuwe generatie soepliefhebbers te krijgen, gaat Unox zwaar op platforms als TikTok, Snapchat en andere socials zitten.”

‘We bijten ons erin vast’
De verpakking van Unox Soep is nog niet recyclebaar. De doelstelling is om de verpakking in 2025 recyclebaar te maken. Maar een nieuwe zak is er niet zomaar. “We zijn nog steeds bezig met ontwikkelen en bijten ons erin vast. Waar we onder andere mee te maken hebben, is de houdbaarheid van het product. Unox Soep balanceert dus tussen het tegengaan van voedselverspilling en duurzaamheid in verpakking. Daar ligt de uitdaging”, aldus Kappen.

Dit artikel verscheen eerder in Levensmiddelenkrant. Abonneren? Klik hier.