a130b9c1-5783-442c-abbc-dfdc69af6950.jpg De beroemde Moccamaster Foto: Douwe Egberts

Fabrikanten

Jubileum voor spaarprogramma Douwe Egberts

UTRECHT – Het oudste spaarprogramma van het land is 100 jaar. Op 4 maart is het een eeuw geleden dat de waardepunten voor het eerst verschenen in de tabaksverpakkingen van Douwe Egberts. Een paar maanden later zitten ze ook in de zakjes koffiebonen en thee.

Redactie |

Douwe Egberts heeft uitgezocht dat ruim veertig procent van de Nederlandse huishoudens meedoet aan het spaarprogramma. Dat zou inhouden dat bij ruim 4,5 miljoen Nederlanders hele stapels waardepunten in een laatje of een bewaarblik liggen. Negen op de tien spaarders levert de punten ook daadwerkelijk in.

Gedrukt
In 1928 werden de waardepunten voor het eerst gedrukt op de verpakkingen. Sparen kon in dat jaar voor Fries koperwerk, zoals een tabakspot, theetrommeltje of pijpenrek. Die moesten dan wel worden opgehaald bij de fabrieken in Joure of Utrecht. In de loop der jaren kwamen daar filialen bij in Amsterdam, Den Haag en Rotterdam.

Vanaf 1973 kwamen er speciale DE-geschenkenwinkels waar spaarders hun waardepunten konden inwisselen voor huishoudelijke apparaten. In 2014 verdwenen de winkels weer en sinds die tijd kunnen klanten met hun punten naar de Blokker. Naast de apparaten kunnen spaarders hun punten sinds 2021 ook schenken aan een select aantal goede doelen.

Goede doelen
Kenneth Timmermans, general manager van Jacobs Douwe Egberts (JDE) Nederland zegt: “Al een eeuw lang hebben Nederlanders gespaard voor Douwe Egberts geschenken en de laatste jaren doen ze dat ook meer en meer door de punten te doneren aan een aantal goede doelen (Voedselbanken Nederland, Oranjefonds en Nationaal Ouderenfonds). Dat vinden we een mooie ontwikkeling.”

Afgelopen december besteedden Levensmiddelenkrant aandacht aan spaarprogramma’s, waaronder die van Douwe Egberts. Zijn die nog wel van deze tijd? Lees het artikel hier.

Bron: Levensmiddelenkrant