Ondernemers

Kabinet past voorwaarden TEK aan

DEN HAAG – Het kabinet heeft de voorwaarden voor energie-intensieve bedrijven om in aanmerking te komen voor de Tegemoetkoming Energiekosten (TEK) aangepast. Om gebruik te kunnen maken van de regeling moet de hoogte van de energiekosten bij MKB-bedrijven minimaal 7 procent zijn. Dat was in de plannen nog 12 procent.

Gerard van Oosbree |

De aanpassing in de gedetailleerde uitwerking komt door een aanpassing in de berekening van de energie-intensiteit in de TEK. De energiebelasting wordt niet langer gezien als een vast deel van de energiekosten. Binnen de doelgroep van enkele tienduizenden kleiner mkb-bedrijven komen nu meer ondernemers in aanmerking. Deze bedrijven krijgen dan een compensatie van 50 procent van de energiekostenstijging boven een vastgestelde drempelprijs tot een maximum van 160.000 euro. De overige eisen worden niet aangepast. Een bedrijf mag niet meer dan 250 werknemers hebben en het energieverbruik moet hogen zijn dan 5.000 M3 gas of 50.000 kWu elektriciteit.

Staatsteun
De regeling kan volgens het kabinet pas op zijn vroegst in het tweede kwartaal van 2023. Dat heeft te maken met EU-staatsteuntegels en goedkeuring van de Europese Commissie. De TEK gaat dan met terugwerkende kracht gelden voor ondernemers voor de periode november 2022 tot en met december 2023. Om bedrijven die eerder in de problemen komen te helpen zal er ‘coulant worden omgegaan met individuele bedrijven die een verzoek voor uitstel van belasting indienen’, aldus de mededeling op de website van de Rijksoverheid.

Bron: Levensmiddelenkrant / Out.of.Home Shops

baker-4840960_1920.jpg