Kleine foto.jpg

Partnercontent

Leentjes Poeder Pret: Plastic is niet meer fantastic!

AMSTERDAM – Leentjes, dat in 2018 binnen een half jaar tijd in alle supermarktschappen lag met gekleurde poedersuiker, heeft 2022 afgerond met een geslaagde fundraising. In een maand tijd haalden zij maar liefst € 250.000 op. Met dit geld willen zij onder andere het assortiment van lekkere en vrolijke bak- en belegproducten verder verduurzamen. Dat vertellen co-founders Marleen de Haan en Willem Kors.

Redactie |

Poeder Pret, wie kent het niet? Het simpele idee van gekleurde poedersuiker dat in 2018 voor het eerst verkrijgbaar was bij Jumbo. Niet veel later volgden alle andere supermarkten. “Want een echt innovatief product krijgt ruimte in de schappen”, zo concludeert Kors. “Het idee van Marleen was zo leuk en onderscheidend dat ik dacht: daar moeten we iets mee . En nu is Leentjes echt een begrip geworden bij gezinnen. Poeder Pret ligt nog steeds in alle supermarkten waar het 5 jaar geleden gestart is.”

Wat is er sindsdien allemaal veranderd?
Kors: “Ja, wat eigenlijk niet? We zijn gegroeid van één product naar twaalf, liggen in circa 10.000 facings in het suiker-, bak-, beleg-én het vriesschap en onze omzet is meer dan vertienvoudigd. Dat heeft wel wat voeten in de aarde gehad. Marleen en ik komen uit de media, met een marketingachtergrond. Dus hoe je een product in de markt moet zetten, wisten we. Maar productielijnen, afvulmachines en de logistiek naar de dc’s waren helemaal nieuw voor ons.”

Toch is het jullie gelukt om op het schap te blijven, wat is het geheim?
De Haan: “Vaak wordt gevraagd hoe we dit doen en dan is het antwoord altijd: gewoon je verstand gebruiken en ervoor gaan. Laat je niet afleiden door wat allemaal mis kan gaan, want dat gaat het tóch wel. Vorig jaar gingen negen van de tien telefoongesprekken over prijsstijgingen of leverproblemen. Als je dan niet positief in de wedstrijd staat, heb je een zwaar jaar. Gelukkig hadden we de basis op orde en hebben we heel fijne partners. Als er van beide kanten begrip is voor de situatie, dan kom je een heel eind samen.”

Eind vorig jaar hebben jullie € 250.000 opgehaald. Waarvoor willen jullie dat gebruiken?
Kors: “We hebben vorig jaar de tijd genomen om te kijken waar we als merk voor willen staan. En wat ervoor nodig is om dat te kunnen bereiken. We zien veel start-up of scale-up foodbedrijven die geld willen ophalen. De een heeft een nog groenere missie dan de andere. Wij vroegen ons af hoe groen wij eigenlijk zijn en of het niet nog beter kan.”
De Haan: “We horen vaak dat mensen echt blij worden van Leentjes en dat is ook onze missie. Niet alleen de kids en hun ouders, ook de leveranciers, de retailers en uiteindelijk ook de wereld. Veel doen we al, zoals 100% natuurlijke kleurstoffen en zoveel mogelijk glutenvrij en vegan. Maar andere dingen konden beter. We waren al een tijdje niet comfortabel over de plastic potten. Dat er elke keer zoveel virgin plastic voor onze potten werd gebruikt, voelde gewoon niet meer goed.”

Konden die niet worden gerecycled?
Kors: “Dat wel, maar voor het verpakken van voeding moet je virgin plastic gebruiken. Daarnaast werden de plastic potten steeds duurder, wordt er veel energie gebruikt bij de productie en het vervoer van lege potten is ook niet echt duurzaam.”

En daarom zijn jullie overgestapt op een nieuwe verpakking. Vertel!
De Haan: “Ja inderdaad, dat moest anders. We hebben een kartonnen verpakking ontwikkeld met twee vakjes en twee openingen. We vullen dus twee verschillende producten af in één verpakking. Vrij uniek en helemaal nieuw op ons schap waar plastic potten vandaag de dag nog de norm zijn. Het karton is FSC-gecertificeerd en heeft geen PE-laag, wat betekent dat het niet alleen afkomstig is uit verantwoord beheerde bossen, maar ook na gebruik bij het oud papier kan. Daarnaast kost het produceren van deze doosjes minder energie en nemen platte doosjes veel minder plek in tijdens transport. De ontwikkeling van de doosjes, en vooral ook van de afvulmachine, was overigens nog best een hele uitdaging. We zijn er een jaar mee bezig geweest. Gelukkig was iedereen al heel snel enthousiast over het idee. Ik ben er trots op dat dit ons, als relatief kleine partij, nú al gelukt is. En we daarmee vooroplopen in het verduurzamen van het assortiment in de categorie.”
Kors: “Alle supermarkten reageerden gelijk heel enthousiast, want ze willen allemaal het gebruik van plastic verminderen. We bieden de producten aan tegen lagere prijzen. Dus interessant voor retail, de consument én het milieu. Zo zie je maar, out-of-the-box denken is nodig, groen gras groeit niet op een platgereden retailpad.”

Dit artikel verscheen eerder in Levensmiddelenkrant. Abonneren? Klik hier.