Carrefour ziet winst toch stijgen

BRUSSEL - Supermarktconcern Carrefour boekte het eerste kwartaal van 2010 winst. De problemen in Europa werden gecompenseerd door groei in opkomende markten.

De nummer twee supermarkt ter wereld, Wal-Mart is de grootste, meldt een nettowinst over de eerste zes maanden van dit jaar van 82 miljoen euro. Positief nieuws, gekeken naar het verlies van 58 miljoen een jaar eerder. De herstructurering in België heeft zwaar gedrukt op de resultaten van Carrefour. Acht hypermarkten en drie supermarkten werden gesloten en 1.100 medewerkers verloren hun baan. Dit kostte het bedrijf ongeveer 40 miljoen euro.

Optimisme
Desondanks is de Zweedse topman van de retailer optimistisch. Lars Olofsson verwacht door kostenbesparingen en goedkopere inkoopprogramma’s de doelstellingen voor het volledige boekjaar (een operationele winst van 3,1 miljard dollar) te behalen. “De hervormingen op de Europese markten verlopen volgens plan', licht Olofsson toe. “En in de groeimarkten Latijns-Amerika en Azië moet een actieplan de licht verslappende omzetgroei (onder meer in Brazilië) weer opvijzelen.” In buurland België verloor de supermarktketen marktaandeel. De retailer heeft hier nu 23,4 procent van de markt in handen en staat achter Delhaize en Colruyt.

Bron: