AB InBev brouwt vanaf 2022 op zonne-energie

BREDA – Alle brouwerijen van AB InBev in West-Europa gaan vanaf maart 2022 over op zonne-energie. De bierproducent heeft daarvoor naar eigen zeggen de ‘grootste pan-Europese deal voor zonne-energie ooit’ gesloten, met ontwikkelaar van groene energie BayWa r.e.

Met de overeenkomst zet de brouwer de volgende stap om de 2025 duurzaamheidsdoelstellingen te realiseren, waaronder wereldwijd 100% aankoop van elektriciteit uit hernieuwbare bronnen, laat AB InBev weten.

“Als brouwer zijn we afhankelijk van natuurlijke ingrediënten - water, hop, gerst en gist - om onze bieren te brouwen”, zegt Nicolas Bartholomeeusen, algemeen directeur van AB InBev. “Duurzaamheid is dan ook niet slechts een onderdeel van onze activiteiten, het is onze kern. We zijn trots vandaag het partnerschap met BayWa aan te kondigen, waarmee we de volgende stap zetten om in nog meer landen volledig te brouwen met elektriciteit uit hernieuwbare bronnen. We verwelkomen de nieuwe Europese Green Deal en roepen consumenten, klanten, collega's en collega-brouwers op om samen met ons over te stappen op hernieuwbare elektriciteit.”

Omgezet
De nieuwe zonneparken worden naar verwachting per 1 maart 2022 door BayWa r.e. in gebruik genomen. Voordat deze zonnecentralen operationeel zijn, zal BayWa r.e. de brouwer voorzien van 75 gigawattuur Garanties van Oorsprong uit haar windmolenpark ‘La Muela’ in Zaragoza, Spanje. Alle bieren van AB InBev in Nederland worden al sinds 2017 voor 100% gebrouwen met hernieuwbare elektriciteit, afkomstig van waterkracht. Dit zal worden omgezet naar zonne-energie.

De zonne-energie komt van twee parken in Spanje. De 10-jarige Virtual Power Purchase Agreement (VPPA) voorziet in de levering van elektriciteit met een gecombineerde productie van bijna 200 megawatt, waarvan AB InBev meer dan 130 megawatt geleverd krijgt. Dat maakt het de grootste pan-Europese zakelijke overeenkomst voor zonne-energie in de geschiedenis.

Budweiser Solar Farm
Eén van de parken krijgt de naam ‘Budweiser Solar Farm’ en moet 250 gigawattuur duurzame elektriciteit per jaar leveren aan de 14 brouwerijen in West-Europa. Daaronder bevinden zich brouwerijen in Dommelen en Arcen. Die 250 gigawattuur kan 670.000 Europese woningen, of 100.000 stadionvoetbalwedstrijden, per jaar van stroom te voorzien.

Bron: Levensmiddelenkrant