Nederland bij zwaarst getroffen landen bij no-deal brexit

LONDEN – Zonder een akkoord tussen Europa (EU) en het Verenigd Koninkrijk (VK) wordt de Nederlandse foodsector en consument zwaar getroffen. Dat blijkt uit een onderzoek naar de impact van een no-deal brexit van de London School of Economics (LSE), in opdracht van Arla Foods UK.

Arla roept de EU en het VK op om een deal te sluiten om een verstoring van de markt en een eventuele prijsstijging tegen te gaan. Het onderzoek maakt duidelijk hoe verweven de foodsectoren in de EU en de VK zijn. 40 procent van de agrarische- en voedingsproducten in het VK worden geïmporteerd vanuit Europa. In de zuivelsector is 15 procent geïmporteerd, waarvan 99 procent uit Europa komt.

Prijsstijging
Uit het onderzoek blijkt dat de gemiddelde prijs voor Britse A-merk producten die geïmporteerd worden met 27,9 procent zal stijgen bij een no-deal brexit. Voor merkloze producten uit het VK is dit percentage 13,2.

Nederlandse export
Volgens het onderzoek daalt de export van Nederlandse voedingsmiddelen met 6,4 procent bij een no-deal brexit tegenover 2,4 procent bij een vrij handelsakkoord. De import van producten uit het Verenigd Koninkrijk daalt bij een no-deal brexit met ongeveer 2,1 procent tegenover een daling van 0,8 procent bij een vrij handelsakkoord.

Nederland is een van de grootste leveranciers van het Verenigd Koninkrijk. Vooral groente, vlees en bloemen zijn belangrijke export producten. Zo gaat 53 procent van diverse Nederlandse vleesproducten naar de UK, goed voor een aandeel van 17 procent aan vlees import in het VK. Zowel plantaardige als dierlijke vetten en olie gaan veelvuldig naar het VK. 25 procent van de import komt uit Nederland.

18 procent van de geïmporteerde agrarische producten in het VK komen uit Nederland. Daarnaast komt maar liefst 75 procent van alle geïmporteerde bloemen, bloembollen en soortgelijke producten in het VK komen uit Nederland. Dit staat gelijk aan een jaarlijkse import van 500 miljoen pond.

Bron: Levensmiddelenkrant