Eerste super van Nederland viert 75-jarig bestaan | Levensmiddelenkrant

Eerste super van Nederland viert 75-jarig bestaan

AMSTERDAM- De allereerste supermarkt van Nederland, Dirk van den Broek, bestaat 75 jaar. Oprichter Dirk van den Broek opende op 18-jarige leeftijd in Amsterdam zijn eerste winkel. Inmiddels is het familiebedrijf uitgegroeid naar 117 winkels. Bijzonder is dat de oprichter van het bedrijf het jubileum nog zelf mee viert.

Het begint voor Dirk van den Broek in 1942 als hij zijn melkwinkel opent op het Mercatorplein in Amsterdam. Tot die tijd bedient de oprichter de buurt met melk, via een ponywagen. Met zijn 18 jaar is Dirk eigenlijk te jong voor een eigen zaak, maar met dispensatie van de rechter mag hij aan de slag. Al in 1948 start Dirk de eerste zelfbedieningszaak van Amsterdam. Geen toonbank meer, maar planken langs de wanden met daarop alle artikelen. Tijdens de opening delen Dirk en zijn vrouw mandjes uit bij de ingang van de winkel. In 1953 opende de oprichter de allereerste supermarkt van Nederland. Deze was gevestigd op de Kinkerstraat.

Melkhandel
“In de afgelopen 75 jaar heeft Dirk van den Broek veel bereikt”, zegt directeur Marcel Huizing, die al 20 jaar deel uit maakt van de historie van het familiebedrijf. “De melkhandel van toen is een succesvolle supermarktketen geworden. Ik vind het heel bijzonder dat ik dit jubileum mee mag vieren. De leeftijd van 75 bereik je niet zomaar. Zonder de familie, vele generaties medewerkers en het vertrouwen van ontelbare klanten was het nooit gelukt.”

Prijsbinding
Een van de hoogtepunten in de geschiedenis van de formule, vond plaats in het jaar 1962. Toen doorbrak Dirk van den Broek de verticale prijsbinding. De fabrikant bepaalde in die tijd nog de minimum- en maximumprijs voor de supermarkt. De supermarktketen vond dit nadelig voor de klant en zette de aanval in op dit prijsmonopolie. Marcel Huizing: “Dit is typisch Dirk van den Broek. De rode draad is dat al deze mijlpalen staan voor echt ondernemerschap, brutaler zijn dan de rest. Ik weet zeker dat er nog veel mijlpalen gaan volgen. Het echte ondernemerschap zit immers in ons DNA.”

Jubileum
Het jubileum wordt dit jaar groots gevierd, laat de supermarktketen weten. Op de officiële verjaardag, dinsdag 13 juni trakteert Dirk van den Broek met Dirk-tompouces. Klanten worden uitgenodigd om die dag in hun eigen Dirk- filiaal een gratis tompouce te komen eten. Daarnaast deelt Dirk van den Broek de komende maanden cadeautjes uit.

 

Bron: Levensmiddelenkrant