FNV: Acties supermarkten tijdelijk opgeschort

VELSEN – In overleg met haar leden heeft FNV Handel besloten om acties in de supermarkten tijdelijk te staken. Mari Martens, sectorhoofd Handel: “De lockdown legt al een extra druk op de supermarktmedewerkers, omdat zij als vitale sector moeten doorwerken. De veiligheid van mensen staat voorop.”

Het tijdelijk stoppen van acties betekent niet dat de FNV en supermarktmedewerkers stoppen met het organiseren van protesten voor januari. De acties gaan halverwege januari door totdat de werkgevers een bod doen dat de vakbeweging acceptabel acht. Het huidige loonbod van de werkgevers is volgens FNV per saldo negatief en met de forse omzetstijgingen dus onverteerbaar.

Martens: “Met dat beetje loonsverhoging gaan de medewerkers er domweg op achteruit. De inflatie ligt hoger en het loongebouw is al niet fantastisch.” Het andere grote breekpunt dat ook nog steeds op tafel ligt, is de halvering van de zondagstoeslag. “Vooral veel werknemers met kleine uren contracten vinden die toeslag essentieel”, stelt Martens. “Ook veel jongeren en studenten vinden juist die toeslag erg belangrijk.”

Bron: Levensmiddelenkrant