Opluchting bij Emté-ondernemers | Levensmiddelenkrant

Opluchting bij Emté-ondernemers

OVERNAME EMTÉ- NIEUWVEEN- Emté-ondernemers zijn opgelucht dat er bekend is wie de supermarktketen Emté gaat overnemen. Het is voor hen nog wel onduidelijk onder welke vlag hun supermarkt straks verder gaat.

“De overname was vanmorgen toen ik wakker werd voor mij ook nieuws. Ik wist nog van niks”, vertelt Hubert Duijzer van Emté Duijzer in Brakel. Hij heeft het nieuws naar eigen zeggen vernomen via een persbericht. “Ik ben blij dat er iets gaat gebeuren en hoop dat ik door middel van de bijeenkomst vanmiddag erachter ga komen wat de volgende stappen zijn”. In de omgeving van Brakel zijn al enige Jumbo-supermarkten gevestigd. “Daarom heeft een Coop meer mijn voorkeur eerlijk gezegd”, aldus Duijzer.

Bijeenkomst
Ook ondernemer Arnold van Beek van Emté van Beek in Renswoude hoorde het nieuws maandagochtend. Hij staat op het punt om naar de bijeenkomst in Veghel te gaan waar alle Emté ondernemers worden geïnformeerd over de huidige stand van zaken. “Het is positief dat er nu eindelijk iets gebeurd. Je bent als ondernemer toch opgelucht dat de overname rond is”, vertelt hij. Over de toekomst van zijn supermarkt durft hij nog niets te zeggen. “Het is nog te vroeg om na te denken over welke formule mijn supermarkt gaat worden. In principe zitten er hier al meer Jumbo-supermarkten dan Coop, maar dat zegt niks”. Toch lijkt het hem wel voor de hand liggen dat hij dan sneller een Coop gaat worden dan onder de vlag van Jumbo komt.

Diversiteit
Jurgen Mahu, ondernemer van Albert Heijn Rhoon, kijkt vanaf de zijlijn mee. "Het is natuurlijk langzamerhand onvermijdelijk dat de kleine formules verdwijnen met al die overnames. Dat is jammer, want de diversiteit van supermarkten verdwijnt", vertelt hij. Toch ziet hij ook positieve kanten aan de overname. "Voor Jumbo is het goed om door te groeien en dichterbij Albert Heijn te komen. Het is alleen jammer dat we niet meer groeien vanuit onszelf, maar door overnames". Mahu denkt dat het vooral voor de concurrentie goed is dat er meer Jumbo ondernemers bij komen. "Ik juich het alleen maar toe. De verkooppositie is er ook bij gebaat, want als ik mijn winkel wil verkopen dan weet ik dat er ook nog andere partijen zijn die geschikt zijn", vervolgt hij zijn verhaal. "Alleen blijft het jammer dat we steeds minder formules overhouden op deze manier. Er sneuvelen er een hoop en dat gaat in de komende tien jaar alleen maar meer gebeuren verwacht ik". 

Overtuigd
In Oudewater is momenteel een Jumbo en een Emté gevestigd. Bram Blankestijn, ondernemer van Jumbo in Oudewater, reageert kort: “Het zal geen Jumbo worden. Dat wordt niet goedgekeurd, twee dezelfde supermarkten in het dorp. Dat kan niet.”

Veel ondernemers zijn onderweg naar de bijeenkomst in Veghel. Daar hopen zij meer te weten te komen over de concrete plannen omtrent de ombouw en wat dit betekent voor de ondernemers.

Bron: Levensmiddelenkrant