Prijsverschil biologisch en niet-biologisch krimpt

DEN HAAG – Het prijsverschil tussen biologische en niet-biologische producten wordt steeds kleiner. Dat blijkt uit een prijspeiling van de Consumentenbond. Vijf jaar geleden betaalden consumenten voor biologische voedingsmiddelen nog twee keer zoveel als voor niet-biologische. Dit is nu een stuk minder.

De Consumentenbond bekeek de prijzen van 115 biologische levensmiddelen bij 13 supermarkten en 4 ‘bio-winkels’. In de supermarkt zijn biologische producten gemiddeld 63 procent duurder dan de niet-biologische variant. Als de prijzen van bio-winkels mee worden gerekend, zijn biologische producten 75 procent duurder.

De prijsverschillen tussen de supermarktketens blijken fors. Dirk is volgens de Consumentenbond het goedkoopst voor biologische producten, gevolgd door Vomar. De bio-winkels Natuurwinkel en Odin zijn het duurst. Soms is het prijsverschil te verklaren doordat het om verschillende merken gaat. Maar ook producten van hetzelfde merk kunnen enorm in prijs verschillen. Een pak Bio+ espressobonen bijvoorbeeld kostte bij Deka bijna €3 meer dan bij Dirk.

A-merken
Biologische huismerkproducten zijn vaak goedkoper dan reguliere A-merkproducten. Biologisch sinaasappelsap van het huismerk kost bij Albert Heijn €0,40 minder dan een pak Appelsientje. En biologische halfvolle melk van Bio+ is bij Hoogvliet €0,19 cent goedkoper dan de halfvolle melk van Campina.

Bron: Levensmiddelenkrant