Verkoop Emté kwam niet als donderslag bij heldere hemel | Levensmiddelenkrant

Verkoop Emté kwam niet als donderslag bij heldere hemel

VEGHEL - Emté-ondernemers verkeren nog in onzekerheid over wat er met hun supermarkt gaat gebeuren. Hun hoop was gevestigd op een ondernemersbijeenkomst in Veghel, waar zij werden geïnformeerd over de overname van Emté door Jumbo en Coop. Enkelen bevestigen desgevraagd dat zij daar niets wijzer zijn geworden.

Arnold van Beek, ondernemer van Emté in Renswoude, zei voorafgaand aan de bijeenkomst dat hij blij was dat er eindelijk meer duidelijkheid is over de toekomst van Emté. Hij hoopte bij de bijeenkomst meer te weten te komen over wat de volgende stappen zijn. “Ik ben daar eigenlijk niet veel wijzer geworden. Het verhaal is bekend: twee derde van de winkels wordt Jumbo en de rest gaat naar Coop. Ik heb verder geen idee. Ik weet heel weinig.” Over de toekomst van zijn supermarkt durft hij nog niets te zeggen. “Ik probeer advies in te winnen bij partijen die kennis hebben van overnames en daarmee wil ik sparren. Verder is het afwachten tot er meer duidelijkheid komt.”

Afwachting
Ook volgens Johan Mensink, Emté-ondernemer in Bathmen, heeft de bijeenkomst in Veghel niet veel duidelijkheid opgeleverd. “Er is ons als Emté-ondernemers vooral verteld hoe de overname door Jumbo en Coop tot stand is gekomen en in welk tijdsbestek dit is gebeurd. Vooralsnog zijn we in afwachting wat er met onze winkel zal gebeuren en of we onder de Jumbo- of Coop-formule komen te vallen. De klanten van onze winkel hebben wel een voorkeur voor een formule, maar daarover wil ik op dit moment niets zeggen. Wat dat betreft kunnen we alleen maar afwachten. Er breekt een spannende tijd aan.” Mensink wil wél kwijt dat de overname van Emté door Jumbo en Coop niet als een donderslag bij heldere hemel kwam. “Het was duidelijk dat er wel iets met de Emté-formule moest gebeuren en deze overname was een van de realistische mogelijkheden. Nu is het voor mij als Emté-ondernemer afwachten hoe gelukkig ik hiermee precies moet zijn.”

Oriënteren
“Je gaat er heen om iets te horen over hoe of wat”, zegt ondernemer Hubert Duijzer van de Emté in Brakel na afloop van de ondernemersbijeenkomst. “Dat antwoord kwam maar niet. Het is nu een kwestie van oriënteren wat ik wel of niet wil.” Duijzer verwacht dat zijn winkel eerder een Coop wordt dan onder de vlag van Jumbo komt. “Er zitten in mijn buurt namelijk al meer Jumbo-supermarkten dan Coop-vestigingen.”

Onzekerheid
Wout van der Wal, voorzitter van Stichting Bevordering Ondernemerschap, kan zich de onzekerheid van de huidige Emté-ondernemers heel goed voorstellen. In 2011 maakte hij als C1000-ondernemer de acquisitie door Jumbo van nabij mee. “Zeven jaar geleden werd op een donderdagavond bekend dat C1000 werd overgenomen en op vrijdagochtend wisten de C1000-ondernemers al tot welke nieuwe formule zij zouden gaan behoren. De Emté-ondernemers moeten nu wat langer op uitsluitsel wachten. Veel ondernemers zullen even niet weten wat hen overkomt.” Van der Wal raadt de Emté-ondernemers aan om de eerste onzekerheid en emoties te laten zakken en zich vervolgens door deskundige mensen in hun omgeving te laten adviseren over de mogelijkheden die zij straks hebben.

Bron: Levensmiddelenkrant