Albert Heijn opent eerste circulaire super | Levensmiddelenkrant

Formule wil in 2025 volledig CO2-neutraal zijn

Albert Heijn opent eerste circulaire super

GOUDA- Albert Heijn heeft woensdag haar eerste circulaire supermarkt geopend in de nieuwe, duurzame wijk Westergouwe in Gouda. De formule heeft eerder de ambitie uitgesproken om in 2025 volledig CO2-neutraal te zijn.

Voor de bouw en inrichting van de nieuwe winkel is zoveel mogelijk gebruik gemaakt van materialen ‘die al een leven hebben gehad’, zo vertelt Anneke de Vries, senior vice-president Real Estate, Construction & Franchise van Albert Heijn. “Het is een pilotwinkel, zodat we het wiel kunnen uitvinden. Dat doen we in de dagelijkse praktijk in samenwerking met onze leveranciers, aannemers, adviseurs en de gemeente Gouda.”

Poule
De wijk waar nog volop huizen worden gebouwd is nog lang niet klaar, maar Albert Heijn is er klaar voor om te winkel te laten groeien. “De wanden zijn zo gebouwd dat ze te verplaatsen zijn, evenals de meubels. Normaal gesproken worden die aan elkaar gelijmd en gekit, maar nu zit alles aan elkaar geschroefd. Dat is ook een voorbeeld van circulair: de levensduur van een product verlengen”, legt De Vries uit.  Samen met alle Albert Heijn-winkels en een aantal franchisers is een poule opgestart om roulatie in bijvoorbeeld stellingen, verlichting, plafondbekleding en brandslanghouders mogelijk te maken. “De stellingen die hier staan zijn allemaal afkomstig uit andere winkels die zijn verbouwd. Waarom zouden we ze weggooien? Sommige zijn nog lager dan de stellingen die we nu in de winkels neerzetten, maar dat hebben we opgelost door er een stuk op te monteren en de stelling opnieuw te spuiten. Niemand die het ziet”, benadrukt de senior vice-president.

Bron: Levensmiddelenkrant