ANBO niet eens met ouderenuurtje

WOERDEN - Het kabinet wil supermarkten verplichten om twee vaste uurtjes per dag in te stellen voor oudere en kwetsbare mensen. Hoewel dit als een sympathiek besluit klinkt, vindt ouderenbond ANBO deze regel stigmatiserend, praktisch onuitvoerbaar en bovendien onnodig.

Tijdens de eerste coronagolf bleek al bij veel supermarkten dat er te weinig animo voor het ouderenuurtje is. Veel supermarkten, zoals Lidl, Albert Heijn en Plus, gingen daarom na verloop van tijd niet verder met het speciale uurtje.

Liane den Haan, directeur-bestuurder van ANBO: "Oudere mensen zijn gewone mensen en moeten dus op elk moment boodschappen kunnen doen. Dus als het hen uitkomt en niet op een door anderen vastgesteld tijdstip. Als iedereen zich houdt aan de 1,5 meter richtlijn, dan moeten ouderen en mensen met een kwetsbare gezondheid ook gewoon boodschappen kunnen doen wanneer dat hun het beste past.” ANBO pleit er daarom bij supermarkten voor om hun rustige- en piektijden te publiceren. Zo kunnen mensen zelf de afweging maken op welk tijdstip zij hun boodschappen doen. Volgens ANBO zou een gastheer of –vrouw die mensen wijst op de 1,5 meter afstand en helpt bij het schoonmaken van de winkelwagentjes ook een goede oplossing zijn.

Bron: Levensmiddelenkrant