Ben & Jerry’s geeft meer geld aan cacaoboeren

ROTTERDAM – Ben & Jerry’s gaat samen met Fairtrade de strategie uitbreiden om boeren in staat te stellen een leefbaar inkomen te verdienen. Cacaoboeren in Ivoorkust krijgen daardoor hogere prijzen voor hun bonen.

Vanaf oktober 2020 ontvangen 5.000 Fairtrade cacaoboeren die cacao leveren aan onder andere Ben & Jerry’s ongeveer 600.000 dollar extra in het komende jaar. Dit bedrag komt bovenop de jaarlijkse Fairtrade premie van ongeveer 970.000 dollar en de minimumprijs voor cacao die de Ivoriaanse overheid voor alle boeren heeft vastgesteld.

Sinds 2015 heeft Ben & Jerry’s samen met Fairtrade veranderingen geïmplementeerd om tot een leefbaar inkomen te komen. Deze hogere prijzen zijn daarin de laatste stap. Ook het verhogen van productiviteit, bevorderen van diversificatie en versterking van de coöperaties waren onderdeel van dit stappenplan. Er is een controle op hoe het extra geld bijdraagt aan een duurzaam inkomen voor de boeren met hulp van lokale partners in Ivoorkust.

De grote volumes grondstoffen die Ben & Jerry’s inkoopt genereerde in 2019 3,6 miljoen dollar aan Fairtrade premies. Boerengemeenschappen kunnen deze premie naar eigen inzicht uitgeven. Veel gemeenschappen hebben bijvoorbeeld scholen opgericht en geïnvesteerd in infrastructuur en klimaatbestendigheid.

“Het is een complexe zaak om naar een leefbaar inkomen toe te werken maar beide organisaties staan volledig achter deze visie. Ben & Jerry’s is zich bewust dat het bedrijfsleven een belangrijke rol speelt in de aanpak van de uitdagingen in de cacaosector. Deze stappen zijn een goed voorbeeld dat andere bedrijven kunnen volgen. Dus de volgende keer dat je een pint van dat verrukkelijke Ben & Jerry’s chocolade-ijs leeg lepelt, weet je dat je boeren helpt om aan een betere toekomst te bouwen,” concludeert Louisa Cox, director of impact bij Fairtrade.

Bron: Levensmiddelenkrant/Out.of.Home Shops