CBL: ‘Twintig procent minder verpakkingen in 2025’ | Levensmiddelenkrant

CBL: ‘Twintig procent minder verpakkingen in 2025’

Leidschendam – De Nederlandse supermarkten hebben afgesproken dat er in 2025 20 procent minder verpakkingsmateriaal in de supermarkt ligt. Dit is onderdeel van een aantal ambitieuze doelstellingen die het CBL heeft gesteld aan verpakkingen.

Om deze doelstelling te realiseren, kijken leveranciers opnieuw naar hun verpakkingsmateriaal. De belangrijkste vraag is wat de functie is van de verpakking. Waar mogelijk wordt het verpakkingsmateriaal aanzienlijk verminderd.

Duurzame keuze
Naast een forse reductie zijn de verpakkingen die in 2025 in de supermarkten liggen voor 95 procent recyclebaar, bestaat het plastic verpakkingsmateriaal voor 50 procent uit gerecycled materiaal en is papier en karton 100 procent gecertificeerd. De supermarkten hebben veel aandacht voor de bewustwording bij de consument. Op alle eigen merk producten staan bijvoorbeeld weggooi- of recyclingslogo’s zodat de consument kan zien hoe hij het materiaal het beste weg kan gooien.

Bewustwording
“Verpakkingsmateriaal heeft vaak een belangrijke functie. Het draagt bij aan de voedselveiligheid van een product, biedt bescherming en kan in veel gevallen de houdbaarheid verlengen. Daarnaast moet de verpakking duurzaam zijn”, aldus Marieke Doolaard, Manager Duurzaamheid bij het CBL. “Duurzame verpakkingen leiden tot een reductie van CO₂-uitstoot, minder zwerfafval en bewustwording bij de consument.”

Bron: Levensmiddelenkrant