Colruyt en OKay zetten zich in voor betere kip

HALLE – Colruyt en OKay zijn de eerste Belgische retailers die overstappen naar vleeskippen die voldoen aan de hogere dierenwelzijnscriteria, aan de hand van het Better Chicken Commitment (BCC). Deze criteria hebben als doel om het dierenwelzijn van kippen in Belgische kwekerijen te verhogen. Ook wordt er overgestapt naar een trager groeiend ras.

Met deze stappen willen de retailers hun verantwoordelijkheid nemen en de Belgische markt richting beter dierenwelzijn duwen. De formules hebben de ambitie om de hogere welzijnscriteria tegen 2026 uit te rollen. Tegen die tijd zal alle kip in de slagerij en diepvriesafdeling aan de BCC-criteria voldoen.

BCC / Beter Leven
De criteria van BCC zijn soortgelijk aan het Nederlandse Beter Leven-keurmerk. BCC staat voor hogere en striktere criteria op vlak van dierenwelzijn. De kippen krijgen onder andere 40 procent meer ruimte door een lager aantal kippen per vierkante meter en meer daglicht in de stallen.

Extra stap
Colruyt en OKay kiezen ervoor om nog een stap verder te gaan dan de BCC-normen door de kuikens rechtstreeks in de stallen geboren te laten worden. Dit heeft twee voordelen: kuikens worden niet meer levend vervoerd en behandeld en krijgen meteen toegang tot water en voedsel. Deze keuze verbetert de algemene gezondheid van kuikens en zal leiden tot minder antibioticagebruik. De wijzigingen zullen geleidelijk toegepast worden.

Bron: Levensmiddelenkrant