Franse supermarkten nemen energiebesparende maatregelen

PARIJS – De grootste supermarktketens in Frankrijk, zoals Carrefour, Auchan, Lidl en Casino, hebben een protocol afgesproken dat op 15 oktober ingaat. Daarin staan dagelijkse energiebesparende maatregelen en maatregelen voor noodgevallen. De ketens, verenigd in Perifem, willen zo het risico op energietekorten in de winter, waarvoor de Franse regering waarschuwt, minimaliseren.

De supermarkten zullen buiten de openingstijden de reclameverlichting buiten uitzetten. Als de winkels dicht zijn wordt de verlichting op de winkelvloer met 50 procent verminderd en overdag wanneer dat kan met 30 procent. Ook zal de luchtverversing in de nacht worden uitgezet en overdag de temperatuur worden teruggebracht tot 17 graden.

Energiekosten

Franse supermarkten werkten al aan plannen om hun energieverbruik terug te brengen. In 2030 zou dat moeten leiden tot een wettelijk vastgestelde besparing van 40 procent. De hard stijgende energiekosten versnellen dit proces. De bedrijven vragen de overheid om ‘specifieke stimuleringsmaatregelen om te voorkomen dat de prijzen door de hogere energiekosten in de winkels gaan stijgen.’.

Naast de supermarkten nemen ook de voedseldistributeurs en winkelcentra maatregelen om het energieverbruik in Frankrijk te verminderen.

Bron: Levensmiddelenkrant