Fabrikanten

FrieslandCampina en Danone werken samen aan broeikasgasreductie

AMERSFOORT – FrieslandCampina en Danone hebben gezamenlijk een broeikasgas reductie van 17 procent gerealiseerd. Deze vermindering is tot stand gekomen door het implementeren van duurzame landbouwpraktijken en groene-energieprojecten door melkveehouders.

Ruby van Hooijdonk |

Aan de hand van de KringloopWijzer van FrieslandCampina wordt de voortgang van de landbouwpraktijken gevolgd. De monitoringtool wordt door zo’n 10.000 leden-melkveebedrijven gebruikt. Hiermee wordt inzicht gegeven in specifieke boerderijen en bijvoorbeeld de omvang van hun ecologisch voetafdruk. De melkveehouders die specifiek leveren aan Danone hebben in samenwerking met FrieslandCampina de reductie van 17 procent verwezenlijkt.

Verduurzamen
De samenwerking tussen Danone en FrieslandCampina kwam voort uit de ambitie om boeren te ondersteunen in hun weg naar een duurzame toekomst. Beide bedrijven werken aan het verduurzamen van het voedselsysteem. Zo zijn voorbeelden van de klimaatdoelen van de twee bedrijven het bereiken van ‘net zero’ en het verbeteren van de bodemgezondheid en biodiversiteit. Een manier om dit te bereiken is door regeneratieve landbouwpraktijken.

Partnerschap
Yann-Gaël Rio, Danone's global vice-president voor Natuur & Landbouw, kijkt ook alvast verder vooruit: “Duurzame melkveehouderij is een topprioriteit in Danone's reis naar het bereiken van ‘netto nul’ uitstoot. Dit partnerschap toont aan dat we door het combineren van onze expertise de toepassing van regeneratieve landbouwpraktijken kunnen versnellen om de klimaatimpact van de melkveehouderij te helpen verminderen. Hoewel dit een geweldige stap is, moet er nog meer worden gedaan en we kijken ernaar uit om meer boeren te ondersteunen bij deze transitie.”

25 procent reductie
De maatregelen die melkveehouders hebben genomen zijn afhankelijk van het bedrijf in kwestie. Voorbeelden hiervan zijn: groene stroom opwekken door zonnepanelen en windmolens, meer eiwit oogsten van eigen landbouwgrond en het optimaliseren van het rantsoen van de koe; wat bijdraagt aan het welzijn van de koe en methaanuitstoot vermindert. Als gevolg van de positieve resultaten hebben Danone en FrieslandCampina de samenwerking met drie jaar verlengt. De ambitie is uitgesproken om de totale broeikasgasemissie met 25 procent te reduceren. De twee bedrijven beloven: ‘De komende jaren zetten FrieslandCampina en Danone hun gezamenlijke inspanningen onverkort door voor innovatieve oplossingen om de transitie naar regeneratieve landbouw op te schalen en te versnellen.’

Bron: Levensmiddelenkrant / Out.of.Home Shops

frieslandcampina-en-danone.jpg