Geen yoghurt, maar ‘yog’ voor Abbot Kinny’s

AMSTERDAM – Na een brief vanuit zuivelindustrie over de misleiding door het woord ‘yoghurt’ voor plantaardige alternatieven, zal producent Abbot Kinney’s daar vanaf vandaag geen gebruik meer van maken. In plaats daarvan introduceren zij ‘yog’.

Abbot Kinney’s, producent van onder andere biologische kokosmelk, haver en amandelen, ontving eind augustus een brief van de Nederlandse en Belgische zuivelindustrie (NZO en BCZ). Daarin gaven de organisaties aan dat het gebruik van het woord ‘yoghurt’ misleidend zou werken. Yoghurt zou namelijk alleen gebruikt mogen worden, wanneer het product gemaakt is op basis van dierlijke melk. Abbot Kinney’s nam het woord daarom onder de loep. Conclusie: zij zijn het volledig met de stelling eens.

Daarom zal de producent van zuivelalternatieven in het vervolgens afstand doen van de ‘hurt’, naar eigen zeggen omdat ze afstand willen doen van het pijn dat dierenleed veroorzaakt. Ook verwijzen ze naar een rapport van het RIVM, die stelt dat het huidige voedselsysteem niet duurzaam is. Zowel de productie als consumptie van vlees en dierlijk zuivel dragen zijn zeer vervuilend voor het milieu. Volgens het bedrijf is plantaardig eten daarmee een belangrijke sleutel in een toekomstbestendige voedseltransitie.

Hartelijk bedankt
Co-founder van Abbot Kinney’s, Gijs van Maasakker, licht de keuze toe: “Wij maakten vergelijkingen met zuivel omdat mensen dan houvast hebben als het gaat om het product, het gebruiksmoment, de structuur en smaak. Ook meldden wij altijd dat het om een plantaardig alternatief ging, waardoor dat voor de consument ook duidelijk zou moeten zijn. Desalniettemin willen we de zuivelindustrie hartelijk bedanken. Voortaan houden we het op ‘yog’, dan weet de consument dat zeker dat kiezen voor een plantaardig en diervriendelijk alternatief.

Bron: Levensmiddelenkrant