Hoofdkantoor Unilever definitief naar Rotterdam | Levensmiddelenkrant

Hoofdkantoor Unilever definitief naar Rotterdam

AMSTERDAM - De nieuwe hoofdvestiging van Unilever komt definitief in Rotterdam en niet in het Verenigd Koninkrijk.

Dit heeft het Brits-Nederlandse was- en levensmiddelenconcern na uitgebreid onderzoek bekendgemaakt. Unilever heeft nu nog een duale structuur met hoofdvestigingen in Rotterdam en Londen. De afgelopen maanden hebben Nederland en het Verenigd Koninkrijk druk gelobbyd om het hoofdkantoor van het bedrijf binnen de eigen landsgrenzen te krijgen. De definitieve keuze voor Nederland is een gevoelige klap voor de Britse regering van premier Theresa May. Deze regering probeert juist te laten zien dat Groot-Brittannië ook na de brexit nog een land is waarin bedrijven graag investeren.

Geen gevolgen
Een vertrek van het hoofdkantoor uit Londen betekent niet dat Groot-Brittannië niet meer belangrijk is voor het bedrijf. Unilever heeft met 7300 medewerkers meer werknemers in Groot-Brittannië dan in Nederland met 3100 medewerkers. Unilever heeft in beide landen belangrijke onderzoeks- en ontwikkelafdelingen. De veranderingen hebben geen gevolgen voor de werknemers in beide landen. In totaal werken er wereldwijd circa 169.000 mensen bij Unilever. De divisies Beauty & Personal Care en Home Care blijven vanuit de Britse hoofdstad geleid worden. Ook de investeringen van 1 miljard pond aan onder meer onderzoek en ontwikkeling blijven gegarandeerd.

Afstoten divisie
Unilever heeft na het vijandige overnamebod van Kraft Heinz vorig jaar uitgebreid naar de bedrijfsstructuur kijken. Naar aanleiding hiervan besloot het bedrijf de divisie spreads, waartoe onder meer margarines horen, af te stoten. Uiteindelijk is deze divisie in december aan investeerder KKR verkocht. Ook nam Unilever, gevormd uit de fusie van het Nederlandse Margarine Unie en het Britse Lever Brothers, dus de twee hoofdkantoren onder de loep. Het bedrijf vond dat die structuur te veel geld kost.
De mogelijkheden van Nederland om een beschermingsconstructie in te bouwen tegen overnames heeft een belangrijke rol gespeeld bij de keuze voor Rotterdam. Unilever liet al eerder weten dat het genoteerd wil blijven aan de beurzen in Amsterdam, Londen en New York. Het handelsvolume in Nederlandse aandelen Unilever is nu al groter dan in Britse aandelen van het concern.

Versimpeling
De keuze van Unilever om verder te gaan met alleen een hoofdkantoor in Rotterdam levert Nederland niet of nauwelijks extra banen op, zo zegt financieel topman Graeme Pitkethlyin een toelichting aan het ANP. "Er zullen een paar honderd, maar waarschijnlijk maar enkele tientallen banen naar Rotterdam verhuizen." Pitkethly zelf en topman Paul Polman blijven hun tijd verdelen tussen Londen en Rotterdam. De beëindiging van de duale structuur is volgens Pitkethly vooral een versimpeling die het bedrijf onder meer strategische voordelen moet bieden als het in de toekomst op het overnamepad wil gaan. Hij ontkent dat de keuze voor Rotterdam te maken heeft met de Nederlandse wetgeving die meer bescherming biedt tegen vijandelijke overnames.

Belangrijk signaal
Niels Suijker, bestuurder van FNV, noemt de keuze van Unilever om een Nederlands bedrijf te worden "goed voor de uitstraling van BV Nederland". Suijker vraagt zich wel af of de stap ook extra werkgelegenheid oplevert. De FNV wijst erop dat Unilever de afgelopen periode juist vooral banen heeft afgestoten. Ook CNV reageert positief. De keuze voor Rotterdam heeft volgens onderhandelaar Jeroen Warnaar niet direct grote gevolgen voor de werkgelegenheid. "Voor het hoofdkantoor gaat het om een beperkt aantal banen. Maar de keuze voor Rotterdam is vooral een belangrijk signaal hoe belangrijk Nederland voor Unilever is. Op de langere termijn kan dit wel degelijk impact hebben. Het is mooi nieuws voor Nederland, voor Rotterdam en voor de werknemers van Unilever."

Bron: ANP