Jumbo: ‘Geen afspraak met de bonden’

VEGHEL – Jumbo komt niet met een nieuwe cao voor haar distributiewerkers. Dat laat de Veghelse formule weten in een reactie, naar aanleiding van het bericht van FNV dat naar buiten heeft gebracht dat de medewerkers hun cao-rechten behouden.

Jumbo benadrukt in haar verklaring dat er geen nieuwe cao komt. “We zijn onaangenaam verrast door het persbericht van FNV. Jumbo heeft op geen enkele wijze afspraken met de bonden gemaakt. Er is gen juridische of morele verplichting om met een nieuwe cao te komen. We betalen nog altijd tussen de 10 en 20 procent hogere lonen dan gemiddeld in de branche en de jaarlijkse loonsverhogingen zijn expliciet gekoppeld aan de VGL cao”, aldus de Veghelse formule.

AVR
De COR en OR Supply Chain hebben op 28 februari 2019 een initiatiefvoorstel ingediend voor een zogenaamde Generaal Pardonregeling. Deze regeling moest het mogelijk maken dat medewerkers die (nog) geen expliciete keuze hebben gemaakt voor de AVR of de cao (circa 14%) alsnog met terugwerkende kracht onder de AVR zouden vallen en daarmee aanspraak konden maken op de inmiddels doorgevoerde loonsverhogingen van in totaal 2,5%, tenzij de medewerker expliciet aangeeft daarvan af te willen zien en onder de oude cao te willen blijven. Jumbo heeft op 3 maart 2019 besloten om met dit initiatiefvoorstel akkoord te gaan. “In de AVR was bovendien van meet af aan al geregeld dat de historische rechten van de oude cao binnen de AVR gewaarborgd zouden blijven, dus ook op dit punt is er geen enkel nieuws onder de zon zoals FNV wil doen geloven. Het lijkt erop dat de bonden pas nu doorhebben hoe de AVR juridisch eigenlijk in elkaar steekt”, schrijft Jumbo in haar verklaring.

Bron: Levensmiddelenkrant