Fabrikanten

Minister Blokhuis: ‘Nutri-Score beste logo voor gezonde keuzes’

(NUTRI-SCORE) DEN HAAG – Nutri-Score wordt als voedselkeuzelogo ingevoerd in Nederland omdat het van de onderzochte logo’s consumenten het beste helpt met gezonde keuzes maken. Dat schrijft minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) vandaag in een brief aan de Tweede Kamer.

Mathijs van Eeten |

Hiermee wint Nutri-Score het van alternatieven als Keyhole en Multiple traffic light. Met dit voedselkeuzelogo kunnen consumenten bijvoorbeeld verschillende varianten van ontbijtgranen, diepvriesmaaltijden of broodbeleg snel en simpel vergelijken.

Toch wil de overheid het Nutri-Score systeem aanpassen voor het in 2021 in gebruik wordt genomen. “Hoewel Nutri-Score goed werkt, wijst onderzoek van het RIVM en het Voedingscentrum uit dat het op onderdelen niet altijd aansluit op de Nederlandse voedingsrichtlijnen. Dat moet verbeteren, voordat Nederlandse voedselproducenten het op hun verpakkingen kunnen zetten”, aldus de minister. “Een internationaal comité van wetenschappers, ook met Nederlandse inbreng, gaat daar mee aan de slag. Medio 2021 zou dit afgerond moeten zijn. Invoering van een voedselkeuzelogo is een afspraak uit het Nationaal Preventieakkoord.”

Grote stap
Blokhuis voegt daar met een persoonlijke noot aan toe dat het wetenschappelijke onderzoek naar Nutri-Score doorslaggevend is geweest. “De gezonde keuze makkelijker maken, dat is steeds onze inzet geweest. Daarin maken we nu een grote stap”, zegt de minister. “Ik heb voor Nutri-Score gekozen, omdat blijkt dat dit logo de consumenten in het onderzoek het beste hielp om gezondere keuzes te maken. Ook bij consumentenonderzoek in Duitsland kwam het logo als beste uit de bus. Hiermee sluiten we aan bij een logo dat ook internationaal steeds prominenter te zien zal zijn. Als Nederland importeren en exporteren wij natuurlijk veel eten, dus dat is mooie bijvangst.”

De afgelopen maanden heeft de overheid onderzoek laten doen naar drie verschillende voedselkeuzelogo’s: Keyhole, Multiple traffic light en Nutri-Score. Hieruit blijkt dat consumenten Nutri-Score het beste begrijpen. De groene A staat voor het artikel met de meeste gezonde voedingsstoffen. Een artikel met een donkeroranje E heeft daar het minste van. De score is gebaseerd op de hoeveelheid calorieën, suikers, verzadigd vet, zout, eiwit, vezels, fruit, groente, peulvruchten en noten in het product. Wie bijvoorbeeld vanwege een dieet meer informatie nodig heeft om de juiste keuze te maken, blijft op de achterkant van de verpakking lezen wat er precies in zit.

Aangepast
Het RIVM en onderzoekers zagen ook dat Nutri-Score op een aantal punten botst met de Schijf van Vijf van het Voedingscentrum. Nutri-Score zou bijvoorbeeld te positief zijn over witbrood en te negatief over olijfolie in vergelijking met het Nederlandse voedingsadvies. Nederland gaat actief meepraten in een internationaal onafhankelijk comité van wetenschappers. Daar moet Nutri-Score verder worden geëvalueerd en aangepast voor het een internationaal en Nederlands systeem kan worden. Blokhuis verwacht dat dit traject medio 2021 is afgerond. Nutri-Score kan dan ook door Nederlandse producenten wettelijk gevoerd worden in Nederland.

“Er is dus ook nog werk aan de winkel voordat we tevreden zijn en volop kunnen doorstomen met de invoering. We kiezen nu voor Nutri-Score om met Nederlands voedingswetenschappers ook aan de knoppen te kunnen zitten en het verder te laten verbeteren”, aldus minister Blokhuis.

Bron: Levensmiddelenkrant

snelenmakkelijkproductenvergelijken.jpg
zowerktnutriscoremetcopy.jpg
nutriscorelogoa.jpg
voedselkeuzelogosineuropa.jpg
blokhuis-31082018-ao-2431.jpg