Ontslagen bij groente- en fruitreus Greenyard

SINT-KATELIJNE-WAVER - Het Belgische groenten- en fruitconcern Greenyard schrapt dit jaar 422 banen. Dit is onderdeel van een reorganisatie om de resultaten te verbeteren en kosten te besparen. Ook bekijkt de onderneming de desinvestering van haar divisie voor geconserveerd fruit en groenten, Greenyard Prepared.

Volgens het bedrijf vindt het grootste deel van de ontslagen plaats bij het onderdeel Fresh, dat in het Verenigd Koninkrijk en Duitsland actief is met vers fruit en groenten. Greenyard is naar eigen zeggen een van de grootste groenten- en fruitleveranciers ter wereld. Er werken meer dan 9000 mensen in 25 landen.

Winstwaarschuwing
Eind januari kwam Greenyard met een winstwaarschuwing, waarna de koers op de beurs van Brussel sterk daalde. Het bedrijf kampt onder meer met fikse concurrentie in Duitsland en in eigen land, waar de prijzen in de markt onder druk staan.

Naast de verkoop van het onderdeel Prepared stoot Greenyard ook niet-kernactiviteiten af. De opbrengst van deze desinvesteringen zou moeten uitkomen op 50 miljoen tot 75 miljoen euro. De ingrepen moeten leiden tot een verbetering van het onderliggend bedrijfsresultaat met 20 miljoen euro in dit lopende gebroken boekjaar en 44 miljoen euro volgend boekjaar.

Bron: ANP