Picnic start met bouw van tweede automatische FFC

AMSTERDAM – Picnic gaat van start met de bouw van het tweede geautomatiseerd fulfilmentcenter (FFC), ditmaal in Ridderkerk. Het eerste geautomatiseerde FFC in Utrecht wordt over enkele maanden operationeel. De nieuwste locatie heeft een vloeroppervlak van 42.000 m2. Hiermee is deze de grootste van zijn soort in Europa en bevat onder andere geautomatiseerde sorteer-, inpak- en distributiemachines die door Picnic zelf zijn ontwikkeld.

De nieuwste technieken worden toegepast op het FFC op het bedrijventerrein Nieuwe Reijerwaard. Met deze robotisering kunnen ze aan ruim 200.000 gezinnen per week boodschappen leveren. Het center is verdeeld in drie temperatuurzones en heeft plek voor meer dan 200.000 kratten waar producten in worden opgeslagen.

Technieken
De bouw gaat na de zomer van start en wordt uitgevoerd door ontwikkelaar en verhuurder Impact Vastgoed, wat een jaar in beslag neemt. Vervolgens wordt de mechanisatie door Picnic ingebouwd. “Door het gebruik van slimme technieken hoeven de medewerkers de boodschappen niet meer met een kar te verzamelen, maar komen deze naar hun inpakstation toe”, aldus medeoprichter van Picnic, Frederik Nieuwenhuys, verantwoordelijk voor de distributiecentra en fulfilmentcenters. Een team van robotics-specialisten bij de websuper heeft jaren gewerkt aan technologieën, waarbij gebruik wordt gemaakt van eigen software gebaseerd op kunstmatige intelligentie.

Verduurzaming
De online supermarkt zet met het moderne FFC een stap in de richting van verduurzaming van de voedselketen en vergroening van steden, doordat voedselverspilling wordt teruggedrongen en het gebruik van verpakkingsmateriaal wordt vermindert. De online formule schat dat er achthonderd medewerkers nodig zullen zijn. Er wordt samengewerkt met de gemeente Rotterdam om deze plekken te vullen.

Bron: Levensmiddelenkrant