Fabrikanten

Rabobank: daling melkprijs houdt aan

NIEUWVEEN - Het evenwicht in de zuivelmarkt is nog niet gevonden. De Rabobank verwacht daarom voor de komende maanden een verdere daling van de melkprijs.

Dat schrijft de bank in z’n kwartaalbericht Zuivel. Was er begin 2015 nog een opleving in de melkprijs, in het tweede kwartaal zakte de melkprijs verder dan vooraf gedacht. Deze daling zet zich in het komende kwartaal verder door. Herstel van de melkprijs wordt pas in het begin van 2016 verwacht. Oorzaken hiervoor zijn de forse stijging in melkproductie nadat in april het melkquotum is afgeschaft, aldus Rabobank. Ook in de Verenigde Staten is de melkproductie behoorlijk toegenomen. Tegelijkertijd is de vraag vanuit China en vanuit Rusland niet hersteld. Op korte termijn zijn er ook geen tekenen van herstel.

Uitstellen
Melkveehouders doen er volgens Rabobank goed aan nog eens goed te berekenen of het produceren van de laatste extra liters in de komende maanden wel loont. Verder blijkt dat in 2014 regelmatig extra is geïnvesteerd in onderhoud en vervanging van machines. Het is wellicht verstandig deze investeringen daar waar mogelijk nu uit te stellen.

Bron: Levensmiddelenkrant

melk-a900x525.jpg