Formules

Fabrikanten

E-commerce

Verbod plastic wegwerpverpakkingen in 2024

DEN HAAG – Plastic wegwerpbekers en - maaltijdverpakkingen zijn in 2024 niet meer toegestaan in horecagelegenheden, op festivals en op kantoor. Bij consumptie ter plaatse moet het gebruik van herbruikbare bekers en voedselverpakkingen dan de norm zijn. Dat laat staatssecretaris Vivianne Heijnen van Milieu weten in een brief aan de Tweede Kamer. Het doel van de maatregelen is het verminderen van de ‘enorme aantallen’ plastic producten die na eenmalig gebruik worden weggegooid.

Renée Salome |

De maatregelen die dan ingaan zijn onderdeel van het Besluit kunststofproducten voor eenmalig gebruik, dat op 3 juli 2021 in werking is getreden en die weer voortkomen uit de Europese Single-Use Plastics richtlijn.

Betalen voor wegwerpplastic
Per 1 juli 2023 geldt de regel dat er ‘een bedrag’ moet worden betaald voor plastic wegwerpbekers en maaltijdverpakkingen. Dat is dus een bedrag bovenop de prijs voor het eten en drinken. Ook op het oog papieren bekers, die een plastic laagje hebben aan de binnenkant, maken onderdeel uit van deze regeling. Ondernemers mogen zelf bepalen hoeveel ze vragen voor de plastic bekers en voedselverpakkingen. Plasticvrije wegwerpverpakkingen, bijvoorbeeld van 100 procent papier, blijft wel toegestaan, maar ondernemers moeten ook herbruikbare alternatieven aanbieden voor maaltijden en dranken die ter plekke worden bereid. Ook in supermarkten gaat gelden dat voor sommige plastic wegwerpverpakkingen, zoals die van broodjes of salades, geld moet worden gevraagd.

De producent betaalt
Tegelijkertijd wordt de rekening voor het opruimen van het plastic zwerfafval bij de producenten neergelegd. Specifiek worden hier drinkbekers, voedselverpakkingen, zakjes, wikkels, plastic tasjes, sigarettenfilters, ballonnen en vochtige doekjes genoemd. Het geld dat de producenten gezamenlijk inbrengen wordt verdeeld over de overheidsorganisaties die het zwerfafval opruimen.

Bron: Levensmiddelenkrant / Out.of.Home Shops

section1_page6_article29_2.jpg