Ondernemer Freek van Hengel focust op ieder eetmoment

‘Vers blijft kernproduct bij Spar city’

DELFT - Spar city heeft zijn deuren geopend in Delft, met aan het roer de jonge ondernemer Freek van Hengel. Het is zijn eerste eigen winkel en een droom die uitkomt. “Ik geloof voor honderd procent in dit concept en denk dat het nog wel tien jaar meekan.”

Een Spar city op een hightrafficplek, bij een station of park, bijvoorbeeld in een stad als Delft. Als hij een ideale wereld mocht schetsen, zou hij dat wel willen. Die mededeling deed Van Hengel een jaar geleden op het hoofdkantoor van Spar. Onlangs opende hij een Spar city in zijn ideale wereld: op loopafstand van het station, precies op de route naar het historische centrum van Delft. “Mijn vrouw Linda zei tien jaar geleden al: we moeten iets voor onszelf beginnen. Ze is voor mij een belangrijke motor”, vertelt Van Hengel. “Ik heb altijd gezegd dat het een supermarkt moest zijn of iets wat daarop lijkt. Dat heb ik van kinds af aan gewild. De vrijheid van een eigen winkel leek me prachtig.”

Unilever en Grolsch
Nieuw is het wereldje niet voor de ondernemer uit Barendrecht. Als rayon- en regio-accountmanager werkte Van Hengel al voor Unilever en Grolsch, waar hij producten lokaal promootte, contact onderhield met supermarktorganisaties en ideeën uitwisselde over productplacement. Nu beleeft hij naar eigen zeggen een succesvolle openingsperiode. “We zijn de eerste maand goed uit de startblokken gekomen, ondanks de vakantie. Studenten en forenzen zijn er minder, maar we hebben voor de bewoners in de buurt veel meer een wijkfunctie dan ik had verwacht”, legt Van Hengel uit. “We krijgen dagelijks positieve reacties. Consumenten hoeven niet meer helemaal het centrum in.”

Ieder eetmoment
Spar city Delft is van de vroege ochtend tot de late avond open voor ‘ieder eetmoment’ van de haastige stedeling. “Vers blijft ons kernproduct en belangrijkste inkomstenbron, van broodjes tot vers fruit en van gekoelde wraps tot warme pizza’s. Een werkende reiziger kan hier zes dagen per week om zeven uur ’s morgens terecht voor een vers ontbijt. Wie ’s avonds nog even wil borrelen kan tot tien uur binnenlopen voor een koude fles wijn, bier en tapas. We bieden aan houdbare producten hetzelfde wat grote supermarkten bieden, alleen in minder varianten.”

Van Hengel is positief over de manier waarop de formule vanuit het hoofdkantoor met franchisenemers omgaat. “Natuurlijk kan ik niet alles zelf bepalen, maar Spar staat open voor ideeën. Het hoofdkantoor snapt dat de franchisenemer op de vloer het moet waarmaken en verwacht ook een eigen invulling van ondernemers die zien waar lokale consumenten behoefte aan hebben.” Speciaal voor toeristen heeft Van Hengel een schap met Delftse stroopwafels. Aan het begin van de winkel wordt de aandacht van studenten getrokken met (0.0) bier, vers belegde broodjes en telefoonadapters.

Voorloper
Van Hengels droom is uitgekomen en voorzichtig kijkt hij naar de toekomst. “Spar is een voorloper en ik geloof voor honderd procent in het Spar city-concept. Ik denk dat het zeker nog tien jaar meekan.” Nog één of twee winkels openen ziet de ondernemer wel zitten. “Maar ik blijf met beide benen op de grond staan. Het is belangrijk dat deze winkel eerst naar wens draait. Pas over een paar jaar is het realistisch om verder te kijken.”