boeren_tomatenteelt_groenten_agf_handen_gewas.jpg

Achtergrond

Loonstijging in de cao AGF Detailhandel

UTRECHT – Salarissen van medewerkers in groentewinkels en marktkramen die aardappels, groenten en fruit verkopen, zullen meestijgen met de inflatie. Zij krijgen als eerste medewerkers in de retail de zogeheten automatische prijscompensatie (APC).

Gerard van Oosbree |

Vakbond FNV heeft dat afgesproken met Ambachtelijke Versdetailhandel Nederland (AVN) en de Koninklijke Centrale Vereniging voor Ambulante Handel (CVAH) in de nieuwe cao AGF Detailhandel, die twee jaar duurt. Er is onder meer bepaald dat medewerkers op 1 januari van volgend jaar een loonsverhoging krijgen die gelijk is aan de prijsstijgingen per oktober 2024. Het percentage wordt gebaseerd op de consumentenprijsindex van het Centraal Bureau voor de Statistiek. De afgesproken stijging van 2,5% per 1 april staat los van een koppeling met de inflatie.

Niet achterblijven
Corina Hensen, bestuurder FNV Handel: “Een automatische prijscompensatie binnen de retail ondenkbaar? Nee dus. Het is ons gelukt om dit af te spreken voor de verkoopmedewerkers van aardappelen, groente en fruit. Nu kunnen de werkgevers van andere winkels, zoals Albert Heijn, Lidl en Jumbo, echt niet achterblijven. Vooral in de handel is dit hard nodig, de mensen in deze sector behoren tot de slechtst betaalde werknemers van het land.”

Evaluatie
De maximale loonstijging zal 5% zijn. De lonen worden niet verlaagd als de inflatie – en dus de automatische prijsstijging – negatief is. De daling wordt verrekend in toekomstige stijgingen. Het systeem zal in het najaar door de vakbonden FNV en CNV Vakmensen samen met de werkgevers worden geëvalueerd. In de sector AGF werken rond de 6.000 mensen, waarvan driekwart in winkels en een kwart op de markt.

Dit artikel verscheen eerder in Levensmiddelenkrant. Abonneren? Klik hier.

Lees meer over: