NIEUWVEEN - Biologisch is flink aan een opmars bezig. De vraag naar bio-producten is de laatste jaren zelfs een stuk groter dan het aanbod, zo laten diverse fabrikanten aan Levensmiddelenkrant weten.
Rund- en varkensvleesproducent De Groene Weg (onderdeel van Vion) kan de groeiende vraag nauwelijks aan. “Jaarlijks groeien wij met zo’n 5 tot 10 procent, maar het laatste jaar is dit in een versnelling gekomen”, vertelt Allard Bakker, general manager van De Groene Weg. “Er zijn te weinig varkenshouders biologisch gecertificeerd om aan de vraag te voldoen. Omschakeling naar biologisch kost zo’n 2,5 tot 3 jaar, dus is het probleem niet meteen op te lossen.” Om meer duurzaam vlees te kunnen verwerken, gaat Vion zijn fabriek in Groenlo volledig inzetten voor de biologische producten van De Groene Weg en voor producten van het andere concept van Vion, Good Farming Star-vlees.
Wakker
Bij andere fabrikanten is er sprake van een zelfde soort situatie. Zo had Green Organics, een bedrijf dat zich toelegt op biologische agf-producten, het afgelopen jaar nog meer dan de nu behaalde 25 procent omzetgroei kunnen boeken, als er genoeg aanbod zou zijn geweest. “Ik zit al 22 jaar in de sector en in die tijd is biologisch altijd gegroeid. Maar de retailbranche is nu wakker geworden en daardoor is de vraag enorm toegenomen”, zegt Jan Groen, algemeen directeur van Green Organics.
Omzetgroei
Dat retailers zich steeds meer met biologisch bezighouden, komt omdat er ook vanuit de consument meer vraag is naar biologische producten. Uit de Vion Foodmonitor die onlangs gepubliceerd is, blijkt bijvoorbeeld dat biologisch vlees en vlees met een welzijnskeurmerk steeds populairder wordt. Die toenemende vraag vanuit de klant zien formules terug in hun cijfers. De omzet van bio groeit elk jaar. Zo boekten supermarkten in 2015 18,7 procent meer bio-omzet dan het jaar daarvoor, terwijl de totale omzetgroei van levensmiddelen slechts 3 procent was, zo blijkt uit het trendrapport van Bionext. Deze organisatie denkt net als de meeste fabrikanten dat biologisch zich de komende jaren nog verder gaat ontwikkelen. “Ik verwacht zeker dat de groei doorzet, maar ik denk niet dat we op een punt komen dat straks alle producten in de supermarkt biologisch geproduceerd zijn”, legt woordvoerder Miriam van Bree uit. “Wel zullen in een aantal productgroepen alleen bio-producten aangeboden worden. Op kleine schaal zie je dat nu al: alle paprikapoeders van AH zijn biologisch. Ook denk ik dat retailers zich meer gaan profileren met biologisch. Dat ze zeggen: ‘Wij zijn de enige supermarkt die alleen maar biologische melk verkoopt’.”
Norm
Groen verwacht dat de groei van biologisch een stapje verder gaat. “Ik denk dat bio wel eens de norm kan worden voor supermarkten. In Denemarken en Zweden is dit al het geval. Nu het in Nederland een stuk sneller aan het groeien is, kunnen we daar denk ik achteraan gaan.” Veerle Habets, hoofd trade marketing van Wessanen, ziet ook dat er nog een enorme groei mogelijk is voor bio in ons land. “Op dit moment heeft biologisch een marktaandeel van 4,3 procent. In andere Europese
landen is dit cijfer veel groter, daar ligt het rond de 8 procent. De groei
van Bio heeft dus zeker zijn top nog niet bereikt in Nederland.”
Lees het volledige artikel in Levensmiddelenkrant, week 39. Geen abonnement? Klik hier voor meer informatie.
Bron: Levensmiddelenkrant