femke-wiersma-5.jpg Minister Wiersma van LVVN. Foto: Martijn Beekman

Minister Wiersma: ‘verwerking en fabricage zijn aan zet’

DEN HAAG – In een brief aan de Tweede Kamer meldt minister Wiersma van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur (LVVN) de stand van de strijd tegen voedselverspilling. In acht jaar tijd, van 2015 tot en met 2023, is de voedselverspilling met 17% gedaald.

Redactie |

Het doel is om in 2030 de verspilling te hebben gehalveerd ten opzichte van 2015. De minister haalt de data uit de nieuwe Monitor Voedselverspilling. Daarvoor werkt LVVN samen met de Stichting Samen tegen Voedselverspilling en het Voedingscentrum. Het is dus nu zaak om de resterende 33% te realiseren in slechts 7 jaar.

Aanmoedigen
Hiervoor richt de minister de komende jaren haar pijlen op de verwerking en fabricage van voedsel. Deze sector is verantwoordelijk voor een derde van de gehele voedselverspilling. “Het is daarom belangrijk dat juist op dit niveau meer inzet en transparantie wordt gerealiseerd. De minister moedigt bedrijven in deze sector aan om zich aan te sluiten bij Stichting STV en de zelfmonitoring te starten”, staat er te lezen op de website van de Rijksoverheid.

De afgelopen tien jaar waren de acties tegen voedselverspilling vooral gericht op consumenten en supermarkten. Daar zijn goede resultaten behaald en dat laat zien dat de aanpak werkt. Maar het doel van 2030 is nog ver weg en daarom verzet de minister de focus naar de voorkant van de keten, de verwerking en fabricage.

Weggooien is zonde
Minister Wiersma: “Eten weggooien is zonde. Ik denk dat er te weinig bewustwording is rondom het feit dat er zoveel voedsel nog steeds verspild wordt ieder jaar. We verwachten dat boeren efficiënt omgaan met nutriënten terwijl we thuis en in bijvoorbeeld de horeca duurzaam geproduceerd eten massaal in de kliko gooien. Dat moet en kan echt anders. De voedselverspilling moet verder omlaag en daar moet iedereen zich bewust van worden. Samen met de betrokkenen blijf ik me daar graag voor inzetten."

Er is nog steeds aandacht voor de educatie van consumenten, met name rond de twee verschillende houdbaarheidsdata. Consumenten zijn zich vaak nog niet bewust van wat het verschil is tussen “Ten minste Houdbaar Tot” en “Te Gebruiken Tot”. De Coalitie Houdbaarheid voert campagnes om hierin duidelijkheid te brengen en vraagt fabrikanten om een betere aanduiding met makkelijk te begrijpen symbolen op de verpakkingen.

Verspillingsvrije Week
Er is nog een lange weg te gaan om de doelstellingen in 2030 te halen. De week van 8 tot en met 14 september is weer de Verspillingsvrije Week en worden consumenten weer bewust gemaakt van hun aandeel in de oplossing van voedselverspilling.

Bron: Levensmiddelenkrant / Out.of.Home Shops