efficientie_slider_bakjes_optimized.jpg

Fabrikanten

Nederlander kookt het liefst zelf

ZWOLLE – Uit een onderzoek van Euroma blijkt dat de Nederlandse thuiskok de voorkeur geeft aan een zelfgekookte maaltijd. Vooral eigen smakelijke en gezonde creaties zijn favoriet. 1200 mensen beantwoordden vragen over hun gewoonten en voorkeuren in de keuken.

Redactie |

Het merendeel (54%) van de ondervraagden kookt elke dag zelf. Negen van de tien mensen doet dat bijna dagelijks. 10% bestelt liever of haalt af en 5% houdt van het gemak van uit eten gaan of kant-en-klaar maaltijden.

Gezond en smakelijk
Men blijkt graag alleen in de pan te roeren (54%). Vaak vinden koks hun zelfbereide gerecht smakelijker dan dat huisgenoten of partners dat vinden (42%). Inspiratie komt meestal bij de kok zelf vandaan (52%). Creaties zijn niet zelden experimenten met ingrediënten en recepten. Het gaat hierbij dan om smaak en gezondheid. Zeker 80% wil iets gezonds op tafel zetten waarbij ook op het zoutgehalte wordt gelet. 75% vindt smaak belangrijk en geeft aan dat zoute smaken een gerecht smaakvol maken.

Kruiden
Gemiddeld heeft een huishouden 15 verschillende kruiden in huis. 70% gebruikt deze wekelijks. Bijna de helft geeft de voorkeur aan zoutige smaken in een maaltijd, terwijl gezondheid niet uit het oog wordt verloren. Meer dan 60% zou graag andere, minder zout bevattende, producten willen gebruiken.

Joyce Nijensteen, brand marketing manager Euroma: “Dit onderzoek bevestigt onze visie ten aanzien van lekker en gezond eten. De Nederlandse thuiskok experimenteert erop los met eigen, gezonde creaties en nieuwe ingredienten en producten, maar let hierbij vooral op gezondheid. De kruiden en specerijen van Euroma bevatten geen toegevoegd zout , E-nummers, suikers en andere onnodige toevoegingen en sluiten dus naadloos aan bij de voorkeuren en behoeften van de Nederlandse thuiskoks.

Bron: Levensmiddelenkrant