DEN HAAG – Het overgrote deel van de Nederlanders denkt veel minder voedsel te verspillen dan gemiddeld. Ze onderschatten daarmee hun eigen verspilgedrag. Toch willen ze hun best doen om zo weinig mogelijk te verspillen. Het Voedingscentrum deed onderzoek omdat inzicht kan helpen bij het voorkomen van verspilling.
Het verschilt nogal wat Nederlanders zien als voedselverspilling. Consumenten zijn het er wel over eens dat een droog kapje brood, aardbeien met beurse plekjes en een halve avocado van een dag oud weggooien, voedselverspilling is. Dat geldt ook voor overblijfsels van je avondeten weggooien. Maar liefst 83% ziet dit als verspilling, maar als hetzelfde restje eten wordt weggegooid als het te lang in de koelkast staat, zien de meeste consumenten dit niet als verspilling. Melk weggooien als het over de datum is, vindt bijna de helft verspilling, 41% vindt van niet.
Voorkomen
Het Voedingscentrum zegt dat je bedorven voedsel natuurlijk niet moet opeten. Maar consumenten kunnen bederf wel voorkomen, door er bijvoorbeeld voor te zorgen dat er geen eten overblijft als er is gekookt. Ingrediënten afpassen kan daarbij helpen. Als er toch restjes over zijn, zet ze dan in het zicht en label ze. Invriezen kan natuurlijk ook als een consument denkt ze niet op korte termijn te zullen opeten.
Een goed idee is ook om te voorkomen dat je teveel in huis hebt. Check eerst je voorraadkast voor je boodschappen gaat doen. Maak dan een boodschappenlijstje en houd je daar aan. Verder is het belangrijk om bij producten de houdbaarheidsdatum in de gaten te houden. Bij een ‘te gebruiken tot’-datum moeten consumenten het product voor die datum echt hebben gebruikt of ingevroren. Na die datum is het niet meer veilig. Bij een ‘tenminste houdbaar tot’-datum is het advies om na de datum te kijken, ruiken en proeven of het nog goed is.
Het Voedingscentrum is overtuigd van de goede bedoelingen van bijna alle Nederlanders om minder te verspillen. Toch is er nog winst te behalen.
Bron: Levensmiddelenkrant