Bijna dertien jaar geleden koos ik ervoor om geen vlees en vis meer te eten. Ik had al eerder een poging gedaan, maar zwichtte toen voor een frikandel speciaal. Met veel uitjes. Ja, echt! Het aanbod vleesvervangers was in die tijd minimaal. Een paar kleffe burgers en een blok tofu, dat was het wel.
Door de jaren heen groeide het assortiment, maar de laatste 5 tot 7 jaar is het in een sneltreinvaart gekomen. Als ik Isabel Boerdam moet geloven, hebben we in Nederland een groot aanbod aan vervangers van vlees, zeker in vergelijking met landen om ons heen. Ik sprak haar voor de special van deze krant: de Week Zonder Vlees & Zuivel. Die laatste categorie vind ik echter moeilijk om los te laten. Ik kan heel veel eten en drinken laten staan, maar kaas? Nee. Gelukkig ben ik niet de enige bij Levensmiddelenkrant . Onze uitgever en directeur komt geregeld met een bordje kaas langs, zij is er ook zo dol op. Soms staat ze om 10.30 uur al aan ons bureau met de lekkerste kazen. Boerenkaas, met Italiaanse kruiden, gatenkaas of varianten met koeiennamen zoals Betsie. Ik kan mij heel goed voorstellen dat er een grote groep Nederlanders is die juist heel erg dol is op vlees. Op brood, bij de borrel, bij het diner. Uit de oven of van de barbecue. Ik bedoel, we vinden allemaal wel iets écht lekker. Dan is het lastig om daar afscheid van te nemen. De Week Zonder Vlees & Zuivel wil daarom bewerkstelligen dat er een paar keer per week minder vlees en zuivel wordt gegeten. Met het groeiende assortiment in de supermarkt wordt het wel steeds makkelijker om te kiezen voor een alternatief, al ben ik echt niet altijd fan van vleesvervangers. Ze hoeven van mij niet op vlees te lijken. Ik bedoel: een nepworstje met een ‘echt’ velletje eromheen? Misschien dat een flexitariër daar geen moeite mee heeft. Ik zoek altijd meer naar een maaltijdcomponent in plaats van een vervanger voor vlees. Een gekookt eitje of wat peulvruchten voldoen voor mij ook. Of simpelweg wat extra groenten.
Ik ben benieuwd hoe jij hier in staat: focus jij op een lookalike van vlees of op een maaltijdcomponent?
Dit artikel verscheen eerder in Levensmiddelenkrant. Abonneren? Klik hier.