jumbo-foodmarkt-veghel-2021-03.jpg

Noodkreet medewerkers en winkeliers: ‘Geef ons meer flexibiliteit in arbeidstijden’

WOERDEN – Zelfstandige winkeliers roepen het kabinet op om scholieren en studenten meer ruimte te geven voor hun bijbanen. Dat meldt het Vakcentrum, de brancheorganisatie voor zelfstandig retailondernemers. De huidige en voorgenomen maatregelen rondom flexibele arbeid leiden volgens hen voor problemen bij zowel de medewerkers als de ondernemers.

Redactie |

Volgens het Vakcentrum hebben zowel medewerkers als ondernemers in de detailhandel behoefte aan flexibiliteit. Het werken moet namelijk passen naast de studie of een hobby van de medewerker en de werkgever wil kunnen beschikken over een flexibele schil om op bepaalde momenten of in bepaalde seizoenen te kunnen beschikken over extra medewerkers.

Daarnaast geeft het Vakcentrum aan dat winkeliers op dit moment geconfronteerd worden met sterk stijgende kosten waardoor de marges zwaar onder druk staan. Flexibele inzet van medewerkers zou een deel van de druk wegnemen. Het Vakcentrum stelt: “Duidelijk is dat het huidige arbeidsmarktbeleid en de voornemens van het demissionaire kabinet niet passen op de detailhandel. Zowel de werkgevers als de werknemers hebben behoefte aan meer flexibiliteit. Werkgevers én werknemers krijgen nu te veel beperkingen opgelegd.”

Het hoofdbestuur van het Vakcentrum dringt er dan ook op aan dat huidige en voorgestelde wetgeving die flexibele inzet van medewerkers beperkt, wordt aangepast: “Laat medewerkers bijvoorbeeld zelf het initiatief nemen om te vragen om vaste uren als ze een jaar in dienst zijn, als ze dat zouden willen. Nu moet de werkgever nog verplicht een aanbod doen en dit met de medewerker bespreken en vastleggen. Lastig voor werknemer en werkgever”, aldus het Vakcentrum.  

Bron: Levensmiddelenkrant