Nutri-Score Dezelfde soort producten vergelijken_1.png

Introducties

Nutri-Score officieel voedselkeuzelogo

DEN HAAG – Vanaf 1 januari geldt het Nutri-Score voedsellogo als het officiele hulpmiddel dat consumenten helpt keuzes te maken op het gebied van voeding. Met het logo vergelijk je producten eenvoudig bij het boodschappen doen. Nutri-Score geeft snel de samenstelling weer.

Redactie |

De Nutri-Score is opgebouwd uit de letters A tot en met E, en de kleuren donkergroen tot donkeroranje. Zo kun je zien welk product de samenstelling heeft die je wenst en kun je makkelijk vergelijken. Maarten van Ooijen (demissionair staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport): “Nutri-Score is een aanvulling op de bestaande voedingsrichtlijnen. Het advies blijft om zoveel mogelijk volgens de Schijf van Vijf te eten. Want de Schijf van Vijf laat zien welke producten een gezonde keuze zijn. Eet je toch iets buiten de Schijf van Vijf? Dan is Nutri-Score een handig hulpmiddel. Het helpt tijdens het boodschappen doen om simpel en snel te zien welk product een betere samenstelling heeft. Zonder dat je het etiket op de achterkant hoeft te lezen.” Hoewel Nutri-Score oorspronkelijk een Franse vinding is en in meerdere Europese landen (Frankrijk, Duitsland, België, Zwitserland en Luxemburg) wordt gebruikt, is het algoritme herzien om het beter te laten aansluiten op de Nederlandse voedingsrichtlijnen.

Algoritmes
Joline Beulens, hoogleraar epidemiologie leefstijl & chronische ziekten bij het Amsterdam UMC, maakt deel uit van het internationaal wetenschappelijke comité dat zich met het algoritme bezighoudt: “Het herziene algoritme maakt vooral goed zichtbaar welke producten een slechtere samenstelling hebben. Die krijgen een gele, oranje of donkeroranje score. Op dit moment zijn er bijvoorbeeld geen pizza’s bekend die met het herziene algoritme een donkergroene A kunnen krijgen. En cola light krijgt in het herziene algoritme een gele C in plaats van een groene B, omdat zoetstoffen nu negatieve punten krijgen. Bij de groene scores maakt Nutri-Score vaak wel, maar nog niet altijd genoeg onderscheid. Zo hebben witte en volkoren pasta en rijst allebei een donkergroene A. Terwijl volgens de Richtlijnen goede voeding de volkoren varianten de voorkeur hebben.” 

Scores
Producten scoren hoger door eiwit, vezels, fruit, groenten en peulvruchten. Het energiegehalte van producten krijgt een lagere score (kcal), suikers, verzadigd vet en zout. Ieder product heeft een totaalscore. Bijvoorbeeld een donkergroene A of een oranje D. Van Ooijen vervolgt: “Met het herziene algoritme sluit Nutri-Score beter aan op de Nederlandse voedingsrichtlijnen. Verdere aanpassing van het algoritme blijft nodig. Maar zoals de Gezondheidsraad na de evaluatie van het herziene algoritme al stelde, het 100 procent perfecte voedselkeuzelogo bestaat niet. Obesitas en chronische ziekten nemen enorm toe. We moeten elk hulpmiddel aangrijpen dat voorhanden is om een betere keuze te kunnen maken als het om voeding gaat.” 

Per 1 juli moeten Nederlandse bedrijven die in de pilotfase al de Nutri-Score op hun producten hadden, de Nutri-Score op hun producten hebben aangepast volgens het herziene algoritme. Bedrijven uit landen die Nutri-Score al hebben ingevoerd krijgen hiervoor tot eind 2025 de tijd. Vanaf 1 januari staan tijdelijk producten met het huidige en het herziene algoritme in het schap.

Campagne
Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport start in april 2024 een publiekscampagne. Dan is de Nutri-Score op steeds meer producten in de winkels te zien.

Bron: Levensmiddelenkrant