UTRECHT – De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) gaat per 1 juli meer inspectieresultaten openbaar maken. Het zijn de resultaten van voedselveiligheidsinspecties van bedrijven die leveren aan particulieren.
De NVWA maakt inspectieresultaten in de horeca actief openbaar. In 2024 zijn daar de categorieën ambacht en retail bijgekomen, waardoor de resultaten van inspecties bij restaurants, hotels, supermarkten en voedingsspeciaalzaken zoals bakkers, slagers en viswinkels door consumenten kunnen worden ingezien. Per 1 juli komen daar de inspectieresultaten van onder andere warenhuizen, benzinestations, tuincentra, bioscopen, pret- en themaparken en cateringlocaties bij. Het gaat hier om de resultaten van inspecties die vanaf 1 juli 2025 worden uitgevoerd. In de toekomst zullen daar nog meer bedrijfstakken bijkomen.
Geïnformeerde keuze
De actieve openbaarmaking door de NVWA zorgt ervoor dat consumenten weten hoe het gesteld is met de voedselveiligheid bij bedrijven die eten en drinken aanbieden. Consumenten kunnen dan geïnformeerd een keuze maken als ze ergens gaan eten of eten en drinken willen kopen. De openbaarmaking zal ook ondernemers stimuleren de wetten en regels na te leven.
“Tijdens een inspectie controleert de NVWA of een ondernemer voldoet aan de wettelijke eisen voor voedselveiligheid. De inspecteur kijkt naar de omgang met voedsel, allergeneninformatie bij niet-voorverpakte levensmiddelen, hygiëne en plaagdierbeheersing. De onderneming in kwestie krijgt daarna één van de drie eindoordelen: voldoet, verbeterpunten vastgesteld of verscherpt toezicht”, schrijft de NVWA.
De bedrijfstakken waarvan de inspectiegegevens nu openbaar worden gemaakt staan op de website van de NVWA hier en hier.
Bron: Levensmiddelenkrant / Out.of.Home Shops