Formules

Omzet Jumbo groeit autonoom 4 procent

VEGHEL – Jumbo Groep Holding heeft over het eerste halfjaar van 2016 een 4 procent hogere autonome omzet gedraaid in haar winkels en overstijgt daarmee het marktgemiddelde, aldus de Veghelse retailer. La Place deed het in dezelfde periode op vergelijkbare basis 11 procent beter.

Joost Agterhoek |

De consumentenomzet van Jumbo Groep Holding kwam over de eerste zes maanden van dit jaar uit op 3,588 miljard euro. De 4 procent hogere autonome verkoopcijfers liggen ruim boven het marktgemiddelde, zegt Jumbo in een toelichting op haar cijfers. GfK becijfert de marktgroei op 2,4 procent.

Bouwstenen
Jumbo heeft in het afgelopen halfjaar circa 30 bestaande winkels vernieuwd en in sommige gevallen uitgebreid, meldt de supermarktketen in toelichting op de cijfers. Dit jaar steekt Jumbo in totaal ruim 125 miljoen euro in met name winkelvernieuwing. Iedere winkel beschikt over eigen bouwstenen om het verschil te maken voor de klant, zegt Van Eerd hierover. “Zo wordt in een groot deel van onze winkels dit najaar verse pizza en sushi geïntroduceerd. Daarnaast testen we verschillende concepten die gezond en lekker eten voor iedereen bereikbaar moet maken.”

Afhaalpunten
Geld is ook gestoken in de uitbreiding van het aantal Pick Up Points met een honderdtal naar 266 afhaallocaties. Ook wordt in een steeds groter deel van Nederland thuisbezorgd door Jumbo. Online boodschappen doen ‘sluit volledig aan bij onze omnichannel-strategie’. “Het gaat hierbij zowel om het thuisbezorgen van boodschappen bij consumenten als bij bedrijven. Het is de bedoeling deze activiteiten op steeds meer plaatsen aan te bieden.”

Arbeidsplaatsen
Op het hoofdkantoor van Jumbo in Veghel is het aantal arbeidsplaatsen inmiddels teruggebracht van 925 naar 800 fte in lijn met de herstructurering die Jumbo eerder aankondigde na de fusering met C1000 af te ronden. De 125 fte minder is mede het gevolg van de verkoop van de bedrijfsonderdelen Retail Accounting en B.sis, alsmede een ‘reductie van ondersteunende functies’. Aan het einde van dit jaar verwacht Jumbo het aantal van 735 fte te bereiken en zullen alle overhead-medewerkers gehuisvest zijn in Veghel.

Slagerij
Jumbo heeft daarnaast nog altijd het voornemen om de Centrale Slagerij in Beilen te verkopen. Vleesverwerker Meat Friends is de kooppartij die Jumbo voor ogen heeft. Zoals gepland gaan alle Jumbo-medewerkers van de slagerij met behoud van arbeidsvoorwaarden over naar Meat Friends en is er een werkgelegenheidsgarantie van ten minste twee jaar op de huidige productielocatie in Beilen overeengekomen. Hier lagen Jumbo en vakbond FNV Bondgenoten eerder nog over in de clinch.

La Place
La Place heeft volgens managing director Bart van den Nieuwenhof ondanks de ‘ontvlechtingsoperatie’ uit V&D en de daaropvolgende integratie binnen Jumbo, een omzetgroei op vergelijkbare basis van 11 procent weten te realiseren. In het eerste halfjaar heeft La Place zes nieuwe locaties in Nederland geopend en twee restaurants in Duitsland hebben een doorstart gemaakt. Voor het einde van dit jaar zal een deel van de restaurants in voormalige V&D-vestigingen weer worden geopend, zegt de managing director. “Onze gasten zullen in veel gevallen vertrouwde gezichten terugzien”, zegt Van den Nieuwenhof over de bezetting van de heropenende restaurants. In totaal zijn 1500 medewerkers opnieuw bij La Place in dienst getreden.

Bron: Levensmiddelenkrant

jumbo_winkelwagen_persfoto-a900x525.jpg