Ondernemers met mobiele supers op festivals

AALTEN- Ze hebben al vier supermarkten, een Etos en twee Gall en Gall’s. Maar dat was niet genoeg voor Jumbo-ondernemers Tijn en Niek Leussink: sinds een jaar zijn de broers de out-of-homebranche aan het verkennen. Naast het toevoegen van horeca-elementen aan hun winkels en de opening van een restaurant, staan ze met mobiele supermarkten op festivals.

Marije de Leeuw |

Vorige zomer was de eerste keer dat de supermarktondernemers met hun rollende winkels op een aantal festivals stonden, waaronder de Zwarte Cross. Dit was zo’n succes dat de broers er dit jaar vervolg aan geven. “We zijn de enige supermarktondernemers die ook op festivals staan”, zegt Tijn Leussink, namens de twee. “Dat we ruime ervaring hebben in retail biedt grote voordelen. We weten namelijk hoe het is om grote stromen mensenmassa’s op te vangen, we kunnen uit een groot assortiment producten putten, we hebben genoeg personeel dat graag in de zomer extra werkt en we kunnen voedselverspilling minimaliseren. Alles wat we op een festival niet verkopen, maar wel nog goed houdbaar is, gaat weer terug naar onze winkels.”

Campingterrein

De mobiele supermarkten zijn een soort ‘mini-winkels’, die speciaal zijn ontwikkeld en ingericht om op een campingterrein van festivals te staan. De ondernemers staan met deze supers op diverse plekken op het terrein, tijdens de Zwarte Cross waren er bijvoorbeeld maar liefst acht te vinden. “De campingterreinen zijn vaak zo groot dat mensen een paar honderd meter moeten lopen om tot het einde te komen. Dus hebben we meerdere locaties, zodat de drempel zo laag mogelijk blijft om naar ons toe te komen”, legt Leussink uit. De mobiele supermarkten verschillen in grootte. De kleinste is zo’n zes meter groot en de grootste 25 meter. De winkeltjes zijn 24 uur open, ook midden in de nacht. Zo kunnen festivalbezoekers op elk moment van de dag een broodje halen, een drankje of eventueel een paracetamol.

Het assortiment dat de broers aanbieden is heel divers. Zo verkopen de ondernemers onder andere snacks, ontbijtartikelen, frisdrank, campingartikelen en cosmetica. Het aanbod verschilt wel per festival. De ondernemers stemmen het assortiment af op de behoefte van de festivalbezoekers. Leussink: “Voordat we op een festival gaan staan bekijken het jaar daarvoor eerst wat voor soort evenement het is, zodat we ons goed kunnen voorbereiden en weten wat we kunnen verwachten. Bovendien hangt het aanbod ook af van wat er is toegestaan: de ene keer kunnen we bijvoorbeeld alcohol verkopen en de andere keer niet.”

De broers hebben op de festivals veel te maken met pieken. Vooral ’s ochtends komen er massa’s met mensen op de mobiele supermarkten af, als de bezoekers wakker zijn en het festivalterrein nog niet open is. “Het ontbijtmoment is daarom voor ons het belangrijkst. We verkopen veel croissantjes en broodjes, maar er gaat ook veel vers geperste sinaasappelsap doorheen. Dit is namelijk een gezonde tegenhanger van wat de festivalgangers op het festivalterrein nuttigen”, verklaart Leussink. De ondernemers bieden vooral producten voor de directe consumptie aan. De prijzen liggen zijn afwijkend dan die in hun Jumbo-winkels, de broers hebben namelijk te maken met opbouwkosten en met festivalorganisaties waar ze de prijzen mee moeten afstemmen. De concurrentie op het campingterrein is overigens niet zo groot. Dat komt omdat de festivalorganisatie ervoor zorgt dat het aanbod food in balans blijft, vertelt Leussink.

Jumbo
Al zijn de Leussink-broers gelieerd aan Jumbo, dat hebben ze vorig jaar op de festivals niet laten zien. De mobiele supermarkten droegen de naam ‘supermarkt’ en de naam en de kleuren van  de Veghelse formule waren nergens te bekennen. Wellicht komt daar nog verandering in. “We hebben goed contact met Jumbo over ons initiatief op festivals”, zegt Leussink.

Komend festivalseizoen zijn de mobiele supermarkten van de broers naast de Zwarte Cross, ook op  Mañana Mañana en Het Freshtival te vinden. De ondernemers zijn bovendien in gesprek met andere festivalorganisaties. “Volgend jaar verwachten we uit te breiden naar zo’n tien locaties”, zegt Leussink. Voorlopig blijven de ondernemers focussen op festivals en denken ze nog niet aan andere evenementen of out-of-homelocaties. “De festivalmarkt is nog zo groot, daar valt nog flink wat terrein te winnen. Bovendien moet je niet aan een nieuw project beginnen voordat je je huidige project goed op orde hebt. Maar we verwachten dat onze mobiele supermarkten, net als vorig jaar, dit jaar ook weer een groot succes zullen worden”, besluit de ondernemer.

Bron: Levensmiddelenkrant/Out.of.Home Shops

foto_1-a900x525.jpg