biggen.jpg

Formules

Proeven betere levensomstandigheden voor Jumbo-varkens

VEGHEL – Jumbo-supermarkten wil een verbetering van leefomstandigheden van varkens. De keten gaat dit in samenwerking doen met verspartner Best Star Meat Pork (onderdeel van Van Loon Group), de Dierenbescherming en de Wageningen University & Research (WUR). Dit najaar starten de samenwerkende partners twee proefprojecten. Jumbo is met deze pilots de eerste supermarkt in Nederland.

Redactie |

In opdracht van Jumbo gaan Best Star Meat Pork, de Dierenbescherming en WUR twee aspecten onderzoeken om de leefomstandigheden te verbeteren. In een proef zullen de varkens hun hele staart behouden. In een andere proef krijgen de kraamzeugen en biggen meer bewegingsruimte. Verwacht wordt dat ongeveer tien varkenshouders meedoen aan de proeven. Jumbo gaat de opgedane kennis delen in de sector.

1 Ster Beter Leven Keurmerk
Anrico Maat, Retail directeur van Jumbo Supermarkten vertelt: “Ik ben blij dat we samen met onze varkenshouders, leveranciers en partners deze twee proeven starten. We vinden dierenwelzijn belangrijk. Daarom leggen we de lat steeds hoger en investeren we in betere leefomstandigheden voor varkens. We brengen de standaard omhoog en zorgen ervoor dat de basis op orde is door te werken met keurmerken en certificeringen.” 
Bert van den Berg, programmamanager veehouderij van de Dierenbescherming, vult aan: “Dit is een mooie stap richting de introductie van de nieuwe criteria van het 1 ster Beter Leven keurmerk. Daar zijn behoud van lange staarten en vrijloopkraamhokken onderdeel van. Via deze proeven komen we meer te weten over de eventuele maatregelen die getroffen moeten worden bij varkenshouderijen om aan deze criteria te kunnen voldoen. Deze kennis wordt straks breed gedeeld en daar profiteert de sector van.”

Marktprogramma
Vanaf 2025 gaan er strengere criteria gehanteerd worden ten behoeve van het dierenwelzijn van varkens. Jumbo heeft nu minimaal 1 ster Beter Leven keurmerk voor het verse varkensvlees. Maar dat vindt de supermarkt niet voldoende. Het bedrijf meldde zich daarom als eerste aan voor deze proefprojecten met WUR die onder het Marktprogramma Verduurzaming Dierlijke Producten vallen. 
 
Bron: Levensmiddelenkrant