Walmart-Store-of-the-Future-Grocery-department.jpg Onder leiding van Rob Walton groeide Walmart uit tot de grootste retailer in de VS. Foto: Walmart

Buitenland

Rob Walton van Walmart gaat met pensioen

BENTONVILLE – Walmart heeft aangekondigd dat Rob Walton, het langstzittende lid van de raad van bestuur en de oudste zoon van oprichter Sam Walton, op 5 juni met pensioen gaat. Nadat zijn vader in 1992 overleed, nam Walton de rol van voorzitter van de raad van bestuur op zich. Deze bekleedde hij tot juni 2015, waarna hij werd vervangen door zijn schoonzoon Greg Penner.

Erica van der Valk |

Rob Walton heeft bijgedragen aan het vormgeven van enkele van de belangrijkste momenten van Walmart, waaronder het werken aan de beursintroductie in 1970. Nadat hij in 1969 bij het bedrijf kwam, vervulde hij verschillende functies, waaronder die van senior vicepresident, bedrijfssecretaris, algemeen juridisch adviseur en vicevoorzitter.

Groot aandeel
Penner zei over Waltons pensionering: “Zijn leiderschap is van cruciaal belang geweest, omdat we ons bedrijf in de loop van zoveel jaren hebben laten groeien.” Tijdens Waltons ambtstermijn als voorzitter werd Walmart de grootste Amerikaanse retailer. De omzet groeide van ongeveer $ 44 miljard (€ 41 miljard) naar $ 482 miljard (€ 449,1 miljard). Afgelopen jaar rapporteerde Walmart een omzet van $ 648,1 miljard (€ 603,9 miljard).

Vervanging
Walmart heeft al een opvolger op het oog. Het bedrijf kondigde aan dat Brian Niccol, voorzitter en ceo van restaurantketen Chipotle Mexican Grill, is genomineerd om Walton te vervangen in het bestuur. Als Niccol wordt verkozen, is hij de vijfde nieuwe, onafhankelijke bestuurder die sinds 2017 aan de raad van bestuur wordt toegevoegd. De enige overgebleven Walton binnen het bedrijf zal de neef van Rob Walton zijn, Stuart Walton.

Rijkste familie
Walton is volgens Forbes de 19e rijkste man ter wereld met een nettowaarde van $ 77,4 miljard (€ 72,1 miljard). Een groot deel van zijn rijkdom is verbonden aan de Walton Enterprises en zijn belangen in sportteams, waaronder de Denver Broncos uit de National Football League. Volgens Forbes is de familie Walton de rijkste familie van de VS dankzij hun geschatte belang van 45% in de retailer.

Dit artikel verscheen eerder in Levensmiddelenkrant. Abonneren? Klik hier.