0W2A0457.jpg Iedereen een kans geven. Luuk (met afstand tot de arbeidsmarkt) achter de kassa. In de rij staat kassamedewerder Dan (78) die graag nog wat uurtjes werkt.

Samenwerken staat voor Jumbo-ondernemer Bertens voorop

Supermarktondernemer Remco Bertens nam onlangs zijn derde supermarkt over. Met de overname van de Jumbo in Zevenbergen is hij volgens eigen zeggen nu een echte multifranchiser. Naast Zevenbergen is hij sinds 2022 eigenaar van de Jumbo’s in Ulvenhout en Terheijden.

Gerard van Oosbree |

Bertens komt uit een echt ondernemersgezin. Zijn ouders hebben altijd een eigen bedrijf gehad, maar niet in de supermarktwereld. Toch ging hij naar de HTS om elektrotechniek te studeren. Door deze technische opleiding kwam hij erachter dat hij mensen om hem heen miste. Voor zijn vervolgstudie aan de technische Universiteit Eindhoven koos hij bewust voor technische innovatiewetenschapen, een opleiding die een stuk mensgerichter was.

Na zijn opleiding maakt Bertens bewust de keuze om de techniek achter zich te laten en te kiezen voor de supermarkt. “Via connecties die ik had uit mijn hulpkrachtperiode kon ik de ondernemersopleiding bij Laurus doen, het moederbedrijf van Super de Boer. En na een intern project van een maand of drie ben ik als filiaalmanager begonnen”, vertelt Bertens.

Opsplitsing
Uiteindelijk kwam Bertens bij Marcel van Meerendonk terecht, die eigenaar was van drie Jumbo-vestigingen. “Ik ben filiaalmanager geweest van de diverse vestigingen en uiteindelijk ben ik operationeel manager geworden over alle winkels van Van Meerendonk”, gaat de ondernemer verder. Toen de vierde winkel erbij kwam ben ik compagnon geworden.” In 2019 zijn beide ondernemers gaan nadenken over de toekomst. Dat resulteerde in 2022 in een opsplitsing van het bedrijf. “Van Meerendonk hield de twee Jumbo’s in Etten-Leur en ik kreeg de winkels in Terheijden en Ulvenhout.”

Bertens had zijn zinnen al gezet op meer winkels en bij Jumbo aangegeven dat als de mogelijkheid zich zou voordoen hij kandidaat was. Enkele weken geleden werd hij gebeld door de supermarkt met de vraag of hij interesse had in een derde winkel. Dit resulteerde in korte tijd in de overname van de Jumbo in Zevenbergen.

Artikel gaat verder onder de foto ↓

TX6A3866.jpg Remco Bertens.

Kansen geven
De ondernemers wil niet alleen graag met mensen werken, hij wil ze ook een kans geven om te groeien. En het maakt voor hem niet uit of het mensen met een beperking, afstand tot de arbeidsmarkt of hbo’ers zijn of welke leeftijd ze hebben. “Ik wil een springplank zijn voor talent. Dat betekent dat ik ze maar een paar jaar hier heb rondlopen. Eigenlijk blijven ze hier alleen maar gedurende de opleiding, misschien nog een paar jaar om bij mij te werken en dan zijn ze weg. Mensen de mogelijkheid geven om door te groeien en zich te ontwikkelen, dat is waar ik energie van krijg”, is de enthousiaste uitleg.

Bertens vindt ook dat mensen niet afhankelijk van hem moeten zijn. Ze moeten gewoon lekker hun ding kunnen gaan doen, is zijn opvatting. “Ik heb relatief jonge teams in de winkels”, zegt hij, doelend op de leidinggevenden. “En ze mogen best fouten maken, dat is onderdeel van het leren. Als je nooit een fout hebt gemaakt, heb je niets geleerd in mijn optiek. We zijn ook al een keer genomineerd voor Beste Leerbedrijf van Nederland. We zijn helaas niet verder gekomen dan de top tien maar we investeren er wel degelijk in.” De ondernemer heeft ook goede contacten met de ROC’s in de omgeving. Op een aantal geeft hij zelfs gastlessen.

"Ik wil een springplank zijn voor talent"

Zelfstandig
De teams in de winkels krijgen van de ondernemer veel vrijheid. Hij wil dat ze volledig zelfstandig zijn in het runnen van de winkels, dat is de cultuur die hij nastreeft. “De teams krijgen veel ruimte om mee te denken over hun budgetten. Hebben we dit nodig? Wat is de terugverdientijd? Als ze daar antwoord op hebben en het een goed plan is, dan zeg ik: ‘Probeer het maar’. Niet geschoten is tenslotte altijd mis. Zolang ze maar werken vanuit de cultuur en visie die ik voorsta.”

Die visie is voor de medewerkers van de net overgenomen Jumbo in Zevenbergen nog nieuw. “Ik ben begonnen met een informatieavond waar ik mijzelf heb voorgesteld. Wie is Remco? Wat zijn mijn hobby’s, mijn thuissituatie? Daarna heb ik de praktische zorgen weggenomen die er bij een overname altijd zijn, dat de salarissen gewoon worden doorbetaald, alleen door een andere naam. Dat de contractafspraken worden gerespecteerd, dat soort zaken. Vervolgens heb ik heel duidelijk mijn visie besproken, dus waar willen we met elkaar naartoe, wat zijn mijn drijfveren en wat vind ik belangrijk in het leven. Dat wil ik echt in de winkels laten terugkomen.”

Artikel gaat verder onder de foto ↓

TX6A3878.jpg De Sushibar past prima in de visie van Bertens.

Eigen initiatief
Bij de heropening van Zevenbergen kwam zijn visie naar boven. “Een van mijn filiaalmanagers zou langskomen om te ondersteunen en helpen, dat had ik afgesproken. Vervolgens staan er vier of vijf medewerkers uit de andere winkels op de stoep. Daar wist ik niets van, dus misschien hadden ze het afgesproken met hun eigen filiaalmanager of kwamen ze naast hun eigen werk een paar uur helpen. Zo konden ze de nieuwe collega’s helpen en ondersteunen op hun afdelingen. Dat hielp met de dingen organiseren zoals we dat in de beide andere winkels doen. De eerste stapjes zeg maar. Dat contact op medewerkersniveau tussen de winkels, dat is goed. Onder elkaar zullen ze veel opener zijn dan naar mij. Het siert de mensen dat ze zelf initiatief nemen om de handen uit de mouwen te steken, omdat ze het leuk vinden om te doen, dat is mooi.”

Samenwerken is iets wat Bertens hoog in het vaandel heeft staan. Ook met de Jumbo’s in zijn omgeving. “Die samenwerking gaat verder dan alleen commercieel en het maakt niet uit of het een ondernemer is of een filiaalmanager. Ook als we iets voor elkaar kunnen betekenen als het gaat om personeel. Als ik een talent heb die door wil groeien, dan bied ik die aan binnen mijn cluster als ik even zelf geen ruimte heb. Het zou toch zonde zijn als een talent voor Jumbo verloren zou gaan, omdat diegene niet verder kan groeien bij mij”, legt hij uit.

Artikel gaat verder onder de foto ↓

TX6A3727.jpg Een goed gevulde winkels is het startpunt van blije klanten, aldus Bertens.

Regelen
Die samenwerkingen gaan uit van vertrouwen en dat heeft even geduurd voordat het er was. “Dat duurt nu eenmaal eventjes. Maar als iedereen op een gegeven moment in de gaten krijgt dat we er allemaal beter van worden, is het simpel. Zo had ik een tijdje geleden een medewerkster van de kassa die ging samenwonen en verhuizen. Dat is toch hartstikke mooi en die wil je toch behouden voor het bedrijf. Ik heb toen de Jumbo in de regio waar ze naartoe ging verhuizen gebeld en aangegeven dat ik iemand had die graag bij Jumbo zou blijven en of ze open stonden voor een gesprek met haar. En dat was zo geregeld. Mooi toch”, vertelt Bertens met een glimlach.

Zijn winkel in Ulvenhout heeft een Super Supermarkt Keurmerk (SSK). Hoe belangrijk is dat voor de ondernemer? “Uiteindelijk wil ik dat al mijn winkels een SSK hebben, want dat vind ik zeker belangrijk. Het krijgen van een SSK draait om een stukje duurzaamheid en omgaan met de buurt.” Dat zijn andere twee winkels het keurmerk nog niet hebben, ligt volgens Bertens aan de oudere (koel)installaties. Die voldoen nog niet aan de voorwaarden van het SSK. Hij is er al wel mee bezig en binnenkort worden de eerste tekeningen gemaakt voor de verbouwing.

Gesneden koek
Ook hier komen de samenwerkingen weer aan bod, en dan die op lokaal niveau. Voor zijn nieuwe winkel in Zevenbergen moet hij daar nog helemaal induiken. Voor Ulvenhout is het allemaal al gesneden koek. “Daar zijn we vanaf het begin bij Ulvenhout Leeft betrokken. Toen ze het tienjarig bestaan vierden, stond ik daar te tappen zodat de leden lekker konden gaan feesten. Dan help ik ze een keer en dan helpen zij mij ook weer. Bij de winkelinrichting kwamen een aantal mensen helpen met het vullen van de stellingen. Dat vind ik prachtig”, aldus Bertens.

Plannen om verder te groeien zijn er bij Bertens zeker. Maar eerst zorgen dat Zevenbergen volledig op stoom is, volgens zijn visie. Pas dan werkt hij verder aan zijn droom.

Bron: Levensmiddelenkrant