processed-DD4888B9-10A1-4FF5-99BB-4EC2217C36B1.jpeg Een baken van licht, dat is de Spar van Sven Nicolai in Winschoten. Dit jaar legt deze supermarkt de focus op gemaksproducten voor kerst. Eigen foto

Spar Winschoten doet het vooral met gemak deze kerstperiode

WINSCHOTEN - De eindejaarsdrukte valt nu nog mee, het is een beetje stilte voor de storm. Voor ondernemer Sven Nicolai van Spar Winschoten is het wachten tot de Sint het land uit is. Want dan mag de kerstgekte losbarsten. Maar als het aan hem ligt, is dat dit jaar bij Spar het wachten meer dan waard.

Kim Schoonman |

Nicolai maakt zich hard voor het “alternatief van een normaal kerstdiner, waarvoor iedereen urenlang in de keuken staat om een tafel te vullen. Ik ben een buurtsuper en niet per se de winkel voor de grote kerstboodschappen. Er zijn uitzonderingen, maar meestal komen mensen bij mij voor specifieke maaltijdmomenten.”

Praktisch
Nicolai heeft geen winkel die honderd gourmetschotels of rollades verkoopt, maar voornamelijk gemaksproducten. “Dan vind ik ook dat je je kerstaanbod daarop moet laten aansluiten”, meent hij. “Wij hebben een hele mooie verskeuken in onze winkel, waar we alles vers kunnen bereiden: de FoodClub. Maar we hebben bijvoorbeeld ook buffetpannen waarmee je thuis heel makkelijk binnen twintig minuten kunt eten. Op die manier houd je meer tijd over om gezellig samen te zijn.”

"Unieke producten die je eigenlijk niet meer ziet, puur voor de feestdagen"

Veranderingen
Nicolai heeft zijn eigen theorie over het kerstdiner. “Ik denk dat we in dit land heel erg aan het veranderen zijn, ook met kerst. Uit eigen ervaring weet ik – mijn vrouw en ik hebben allebei gescheiden ouders – dat iedereen het leuk vindt als je met kerst langskomt, maar je kan je niet in allerlei bochten wringen of in drieën opdelen”, zegt de ondernemer simpel. “Daarnaast blijft er steeds minder tijd over voor dingen die wel veel tijd in beslag nemen. Uit het koopgedrag van klanten merk ik dat ook. Kijk naar moderne tweeverdieners en jonge gezinnen met banen om de kost te kunnen verdienen. Ze werken de hele dag, dan moeten ze de kinderen van de opvang ophalen, boodschappen doen en ook nog koken. Daarbovenop willen ze nog even leuk doen met de kinderen, sporten of een hobby en tot slot nog ontspannen voor de tv. Dat past allemaal niet meer op één avond, dus om tijd te besparen op het koken, kijken ze naar een alternatief dat wel gezond, gevarieerd en prettig is. En daar zijn wij heel goed in als Spar.”

Gemak
De kerstfolder is voor de ondernemers gepubliceerd en de kerstgedachte van Spar sluit naadloos aan op Nicolais visie: ‘Makkelijke Feestdagen, Effe Sparren!’ “Daar gaan wij ons vol op focussen. De afgelopen twee jaar ben ik veel bezig geweest met de conventionele kerst. Nu wil ik de nadruk meer leggen op het gemak. Wij hebben bijvoorbeeld mooie, versgemaakte carpaccioschotels, die we in onze FoodClubkeuken klaarmaken. Perfect als voorgerecht, zo op tafel. Dat soort producten ga ik meer laten zien, om mensen tot kopen over te halen. We hebben ook verse, eigengemaakte salades die je neer kan zetten.”

Artikel gaat verder onder de foto ↓

original-B3A43BF7-C8E4-49D9-A5C5-CFAE675D4374.jpeg Sven Nicolai is al helemaal in de stemming voor de feestdagen. Eigen foto

Spruiten op stam en vluggort
Speciale leveranciers heeft hij niet voor de kerst, maar Nicolai doet wel aan speciale wensen van klanten. “Ik heb gewoon een aantal lokale spelers, een goede slager en een goede poelier, waar ik het hele jaar door veel mee samenwerk, om echt een lokaal aanbod te hebben. Wat ik echt leuk vind, is om te kijken naar producten die over de jaren heen verdwenen zijn uit de supermarkt en die dan juist weer aanbieden. Bij lokale groenteboeren kopen wij voor de kerstdagen echte spruiten op stam. Unieke producten die je eigenlijk niet meer in de winkel ziet, puur voor de feestdagen. Voor de winterdagen hebben we echte kroppen boerenkool, zo van het land, naast de voorgesneden variant met aardappel in een zak en de versbereide boerenkoolmaaltijd. Wat ze hier in de winterdagen ook veel eten, is bruinebonensoep. Dat is uit de handel gehaald door Honig, dus wij kopen dat nog in bulk in en verpakken dat voor de klanten. Een andere lokale specialiteit die vroeger veel werd gegeten, is vluggort. Dat is een soort geslepen gerstekorrel die men hier eet door de stamppotten. Vluggort is hier eveneens niet meer verkrijgbaar en wij kopen dat in Polen. Ik weet uit jarenlange ervaring dat men dit product hier in de buurt graag wil. Dan is het wel een soort sport om het toch te regelen. Dat zijn wel voor ons de mooie krenten uit de pap.”

"De kerstgedachte van Spar sluit naadloos aan op Nicolais visie: ‘Makkelijke Feestdagen, Effe Sparren!’"

Logistiek
Zijn personele bezetting tijdens de kerstdagen is in principe geen probleem. “Wij zijn eerste kerstdag altijd gesloten, omdat ik vind dat iedereen sowieso één dag kerst moet kunnen vieren, inclusief wijzelf”, lacht hij. “Tweede kerstdag zijn wij gewoon open en nieuwjaarsdag ook. Het plannen gaat in goed overleg en wie bij mij met kerst werkt, is met oud en nieuw vrij.”
Logistieke keuzes worden bij Spar op het hoofdkantoor gemaakt. Nicolai is blij dat Spar bij de ondernemers altijd ver van tevoren inventariseert op welke dagen ze wel en niet wensen te ontvangen. “Ze beginnen heel vroeg met die forecast en kunnen zo een hele strakke planning wegzetten. Ik ben nu drie jaar Spar-ondernemer en ik heb eigenlijk rond de feestdagen nog nooit issues ervaren omtrent de supplychain.”

Kerst
Ze zijn in Winschoten nog wel wat voorzichtig met de kerstversiering in de winkel. “We hebben wel gevellampjes, mooie sfeerverlichting, maar de Sint is nog in het land. Dat moet elkaar niet bijten. Natuurlijk staat er al wat kerstassortiment in de winkel, dat is onvermijdelijk. De sfeeraankleding voor kerst komt 6 december pas.
Ik denk dat er voor mensen een wereld opengaat als ze bij de lokale buurtsuper hun kerstboodschappen zouden doen”, zegt hij tot slot. “Als ze zien hoe compleet wij eigenlijk zijn als winkel. Qua prijzen en assortiment kunnen wij heel goed meekomen. Ik denk dat als je bij onze winkel je volledige kerstboodschappen zou doen, je verbaasd zal zijn over wat een mooi kerstdiner je kan neerzetten.”

Dit artikel verscheen eerder in Levensmiddelenkrant. Abonneren? Klik hier.