Fabrikanten

Unilever lanceert ‘groene’ was- en schoonmaakmiddelen

ROTTERDAM - De impact van producten op mens en milieu wordt de laatste jaren steeds belangrijker voor producenten. Dat geldt niet alleen voor voeding, maar ook voor persoonlijke verzorgings- en schoonmaakmiddelen. Unilever brengt een nieuwe lijn ‘groene’ producten op de markt. De was- en schoonmaakmiddelen van Seventh Generation moeten het duurzame productportfolio van Unilever compleet maken.

Marleen Veldhuijzen |

Het is een oude indianenwijsheid dat hoe onze zevende generatie haar leven kan leiden, afhangt van de keuzes die de huidige generatie nu maakt. Maar het is ook het motto van Seventh Generation, een van oorsprong Amerikaans merk dat door Unilever op de Nederlandse markt wordt geïntroduceerd. Erik Liebe, marketing manager Laundry, is samen met collega’s Paola Geurts, brandmanager Seventh Generation en Martien van Duyne, business operations leader bij Unilever, verantwoordelijk voor de uitrol van het nieuwe merk. “Duurzaamheid is al jaren een prioriteit voor Unilever”, aldus Liebe. “Je ziet het terug in diverse producten die wij in de supermarkten in de schappen zetten. Dan kun je denken aan artikelen in de categorieën food, schoonmaakmiddelen en persoonlijke verzorging. Toch voldeed het huidige aanbod niet helemaal aan onze duurzaamheidsambities. Er miste naar onze mening nog een volledig duurzaam merk met een missie en visie die aansluit op de onze. Dat is de reden dat wij het merk Seventh Generation hebben gekocht en nu introduceren op de Nederlandse markt.”

Missie
Wat de producten van Seventh Generation zo bijzonder maakt heeft, volgens Van Duyne vooral te maken met de missie van het Amerikaanse merk. “Seventh Generation maakt zich er hard voor om onze wereld leefbaar te houden voor de generaties die na ons komen. Om dat te bereiken moet je als producent heel bewust keuzes maken en kijken wat de impact van producten op het milieu is. Wassen en schoonmaken met onze duurzame producten is een goede keuze, omdat ze grotendeels plantaardige formuleringen hebben. Er zitten geen synthetische geur- en kleurstoffen in, dus is het geen onnodige belasting voor de natuur.” De geuren die in de producten van Seventh Generation zijn verwerkt, zijn afkomstig van natuurlijke oliën en plantenextracten. “Zo hebben wij afwasmiddel met lavendel- en wasmiddel met oranjebloesemgeur in ons portfolio.”

Transparant
De missie van Seventh Generation in Nederland is om samen met andere ecomerken het segment te laten groeien en zo de consument steeds meer bewuste keuzemogelijkheden te bieden. De ingrediëntenlijst is in zijn geheel terug te vinden op de flessen. Geurts: “We communiceren hier heel transparant over, zodat de consument precies kan lezen wat erin zit. In Amerika is Seventh Generation zelfs een gecertificeerde B-corporation. Deze bedrijven voldoen aan de hoogste normen voor milieuprestaties, transparantie en verantwoording.” Een ander aspect dat de productlijn van Seventh Generation duurzamer maakt dan andere vergelijkbare producten, is dat de verpakkingen volledig zijn gemaakt van gerecycled plastic. “Dit is een goede stap op weg naar 100% duurzame producten. We zijn ook bezig met het ontwikkelen van verpakkingen met weinig tot geen plastic en bekijken de mogelijkheden om de producten in hervulbare flessen aan te bieden, waarbij kwaliteit en veiligheid voor de consument en milieu altijd voorop blijven staan.”

Productportfolio
Seventh Generation heeft in Amerika een groot productportfolio met daarin onder andere diverse soorten wasmiddel, maandverband, babyverzorgingsproducten en schoonmaakmiddelen. Geurts vertelt dat het merk in Nederland begint met de introductie van een aantal producten. “Sinds een aantal weken kun je bij de grotere vestigingen van supermarkten al de producten van Seventh Generation vinden. We introduceren als eerste wasmiddel voor witte en bonte was, afwasmiddel, toiletreiniger en schoonmaaksprays. Als deze aanslaan, zullen we op termijn onze productrange verder uitbreiden.” Geurts is erg enthousiast over de producten van Seventh Generation en de stappen die nog worden gezet om het product in Nederland te lanceren. “Werken voor een groen merk zorgt ervoor dat je het zelf ook graag wilt gebruiken. We werken intensief samen met onze collega’s in Amerika en zijn aangestoken door hun enthousiasme. Je wordt er als het ware mee besmet.”

Overtuigen
De grootste uitdaging van het in de markt zetten van een nieuwe productlijn is volgens Liebe het overtuigen van de consument. “In ons geval gaat het om was- en schoonmaakmiddel en dan is de grootste uitdaging bewijzen dat het echt werkt. Consumenten moeten ervaren dat de was net zo schoon wordt als bij gebruik van een vergelijkbaar product van een A-merk.” Om aan te tonen dat de producten van Seventh Generation echt doen wat de fabrikant belooft, laat Unilever de producten testen door een consumentenpanel. “Uit de eerste testen blijkt dat het panel positief te spreken is over Seventh Generation en ervaart dat ons product echt werkt. De was wordt net zo schoon als bij gebruik van andere merken. Qua performance worden we als eerste eco-merk in de rij van A-merken geplaatst. Daar zijn we bijzonder trots op.”

Campagne
Naast het testen door het consumentenpanel, zet Unilever nu ook in op het overtuigen van de andere consumenten. “We willen bij iedereen tussen de oren krijgen dat denken aan het milieu een goed idee is en dat het niet betekent dat je inlevert op de kwaliteit van producten”, aldus Geurts. “Om dit voor elkaar te krijgen, pakken we flink uit en lanceren we een groots opgezette marketingcampagne. Begin april organiseren we in het kader daarvan een groot lanceringsevent en vervolgens zetten we in op een vooral digitaal en outdoorgedreven campagne. We voorzien de consument van nuttige informatie over onze producten via social media. Daarbij monitoren we onder meer het klikgedrag van de consument. Op basis van die informatie besluiten we hoe we de campagne verder uitrollen.”

Displays
Ook in de supermarkten krijgen de producten van Seventh Generation voldoende aandacht. Van Duyne: “We zijn terug te vinden in het schap tussen de A-merkwas- en schoonmaakmiddelen. Om onze duurzame producten extra onder de aandacht te brengen bij de consument, vertellen we ons verhaal en de missie van het bedrijf via grote displays en point-of-salematerialen. De consument kan daardoor met geen mogelijkheid om onze producten heen.”

Seventh Generation
Het Amerikaanse Seventh Generation is in 1989 opgericht in Vermont. Het bedrijf is koploper op het gebied van verantwoord ondernemen en duurzame productinnovaties, waaronder op planten gebaseerde wasmiddelen en huishoudelijke reinigingsmiddelen. In 2016 is Seventh Generation in handen gekomen van het Brits-Nederlandse Unilever. Door de overname kan Seventh Generation voldoen aan de stijgende vraag naar duurzame producten en het productportfolio verder uitbreiden. Unilever boort door de overname een nieuwe markt aan en breidt de samenwerking met retailpartners verder uit. Kees Kruythoff, president van de divisie Home Care, vertelt op de website van het bedrijf blij te zijn Seventh Generation toe te voegen aan Unilevers merkenportfolio. “Dit valt onder onze ambities die voortkomen uit het Unilever Sustainable Living Plan. Dit plan, dat in 2010 is ontwikkeld, zorgt voor duurzame groei via merken met een doel, vermindering van bedrijfskosten en beperking van risico's. Unilever wil meebouwen aan een wereld waarin iedereen een goed leven heeft, binnen de natuurlijke grenzen van de planeet en haar middelen inzetten om zaken aan te pakken als gezondheid en hygiëne, gendergelijkheid, klimaatverandering en afval van plastic verpakkingsmateriaal.” Dit komt volgens Unilever zowel op de korte als lange termijn ten goede aan haar belanghebbenden en de maatschappij.

Bron: Levensmiddelenkrant

seventh-generation.jpg