JUBBEGA – Doede Simonides omschrijft zichzelf als een bezige bij die niet graag stilzit, en dat is te zien. Hij is de trotse eigenaar van een Plus-supermarkt en brasserie in Vledder, een Primera- en Pluswinkel in Diever en sinds 6 oktober heeft hij een Plus in Jubbega. Deze laatste kans kwam onverwachts.
Simonides vertelt dat hij vanuit de organisatie van Plus de vraag kreeg of hij interesse had in een derde winkel. “Ik was daar eigenlijk helemaal niet mee bezig”, vertelt hij eerlijk. “Ik had natuurlijk al Vledder en Diever en dat ging wel prima. De vestigingen zitten op een korte afstand van elkaar en er is een mooie synergie. Toch bleef het idee in mijn hoofd zitten. Ik kon het niet loslaten, dus ben ik samen met mijn vrouw in de auto gestapt en naar Jubbega gereden. Daar aangekomen, kregen we gelijk een heel goed gevoel bij het dorp en de winkel. De reistijd viel mee, binnen 25 minuten met de auto waren we er, dus toen zijn we de onderhandelingen gestart.”
Synergie
Simonides kwam er samen met de organisatie snel uit dat hij Jubbega als derde supermarkt zou gaan exploiteren. “Dat besluit kwam voort uit een overtuiging die ik vaak met anderen deel: wanneer er een kans voorbijkomt, zijn er altijd genoeg redenen om iets níét te doen, maar ook genoeg redenen om het juist wél te doen. In dit geval waren de positieve redenen doorslaggevend, vooral vanwege de synergie tussen de drie winkels. Vledder en Diever zijn beide toeristische locaties, terwijl Jubbega dat niet is. In Diever kennen we een duidelijke seizoenspiek, terwijl het in Jubbega juist rustiger is tijdens die drukke periodes. Daardoor kan ik het personeel beter verdelen over de drie winkels, afhankelijk van de drukte”, aldus Simonides.
De ondernemer staat er niet alleen voor, want zijn drie kinderen werken bij hem. Kortom, een echt familiebedrijf. “Ze hebben alle drie de ambitie om in de toekomst in deze branche verder te gaan, dus voor hen zag ik mooie doorgroeimogelijkheden. Mijn zoon zou na de zomer binnen Plus een traject volgen of bij een collega gaan werken om ervaring op te doen, maar nu kwam dit voorbij. Wij vonden het voor hem een mooie kans om zijn vleugels te spreiden, meer op eigen benen te staan en deze winkel als zijn eigen winkel te beschouwen. Zo kan hij het ondernemerschap leren. Enerzijds is het een manier om mijn kinderen meer de kans te geven om zich te ontplooien, anderzijds ben ik zelf 55 en heb ik nog niet het verlangen om minder te gaan doen. Voor mij is het ook een leuke, nieuwe uitdaging”, zegt Simonides.
Rust
De ondernemer heeft direct dingen aangepast in Jubbega. “We hebben sowieso meer rust in de winkel gebracht door alle overbodige displays eruit te halen. De groenteafdeling hebben we aangepast, waardoor die compacter is. De schappenplannen voor vlees hebben we er goed in gezet. De broodafdeling hebben we aangepakt, zodat de versuitstraling beter tot zijn recht komt. In de winkel zelf zijn we bezig met verschuivingen van groepen. De indeling vonden we niet helemaal logisch. Zo willen we rust op de vloer brengen en de schappenplannen er goed inzetten, om op die manier de klant weer aan ons te binden. De klanten moeten weten dat ze in Jubbega voor al hun boodschappen terechtkunnen. Dat wisten ze wel, maar wij vonden dat het beter kon”, meent Simonides.
Opening
Maandag 6 oktober opende de Plus in Jubbega onder leiding van Simonides. “De dag ervoor zijn we dicht geweest om de winkeltelling te doen en maandag hebben we de deuren gewoon opengedaan. Toen waren wij ineens eigenaar. Dat hebben we met opzet stilgehouden om eerst de winkel, de medewerkers en de klanten te leren kennen en de winkel naar onze eigen hand te zetten. In de loop van volgend jaar gaan we een uitgebreidere openingscampagne opzetten. Eerst vind ik het belangrijk om alles rustig te leren kennen en de klant langzaam aan ons te binden. Er moet nog veel gebeuren om de winkel zo te krijgen als in Vledder en Diever.”
Friese roots
Ondanks dat de ondernemer stilletjes is opengegaan, merkt hij dat klanten het wel door hebben. “We krijgen hele leuke reacties, bijvoorbeeld: ‘Wat een ruimte ineens’ en ‘Wat een uitgebreid assortiment’. Mensen valt het direct op dat er een ondernemer bij betrokken is. Mijn zoon en ik zijn nu veel aanwezig in Jubbega en dan krijg je die reacties sneller mee. Ze vinden het fijn dat er nu een ondernemer is die binding met het dorp zoekt en die weer structuur in de winkel brengt. Daarnaast vinden ze het fijn dat ze nu in hun eigen taal kunnen communiceren. De bedrijfsleider die er zat, kon alleen maar Nederlands en ik ben een echte Fries. De medewerkers vinden het eveneens fijn dat er weer iemand is die voor duidelijkheid en structuur zorgt en die hen met open armen ontvangt. De afgelopen jaren hadden ze elke keer een andere bedrijfsleider vanuit Plus en weer een andere winkelassistent. Iedereen deed het op zijn eigen manier. Mijn komst zorgde natuurlijk ook even voor onrust, maar ze vinden het uiteindelijk een fijne verandering”, vertelt Simonides.
Vaste plekken
De eerste periode na de opening is goed verlopen. “Je zit in een flow, want de veranderingen die je aanbrengt, vallen de klant op en daar krijg je energie van. Omzettechnisch ging het daarnaast gelijk de goede kant op. De eerste dagen heb ik als positief ervaren en het geeft de kracht om verder te bouwen”, legt Simonides uit. Qua personeel probeert hij zoveel mogelijk medewerkers op vaste plekken te hebben. Hij en zijn bedrijfsleider wisselen een beetje af tussen de verschillende winkels. In uitzonderlijke gevallen worden de medewerkers wel eens ergens anders ingezet als het nodig is.
Simonides vond het stiekem toch spannend om een derde supermarkt te hebben. “De andere winkels moeten immers ook goed doordraaien. Tegelijkertijd is het heel leuk om weer te starten met een plek waar veel potentie in zit en daaraan te bouwen. Om die reden ben ik dertig jaar geleden supermarktondernemer geworden.”
Simonides en zijn vrouw zijn in 1996 samen gestart met één parttimer in dienst. “Als je toen had gezegd: over dertig jaar heb je drie grote winkels en tegen de tweehonderd medewerkers, zou ik je voor gek verklaren. Maar het is wel ontstaan op deze manier. Dat is een heel gaaf proces geweest”, zegt hij trots.
Artikel gaat verder onder de foto ↓
Balans
De ondernemer moet weer zijn balans hervinden als het gaat over het verdelen van zijn tijd over de verschillende ondernemingen. “Nu ben ik meer in Jubbega, maar straks gaat dat weer normaliseren. Ik moet kijken hoe ik drie winkels ga aansturen. Twee winkels ging prima, en drie is beslist ook mogelijk. Ik moet daar nog wel even mijn draai in vinden en de aandacht schenken waar dat nodig is. Ze roepen altijd: je kan beter drie winkels hebben dan twee. Met twee locaties probeer je jezelf in tweeën te splitsen, met drie lukt dat niet, dus dan moet je meer gaan delegeren en van bovenaf aansturen. Daarnaast is het belangrijk dat je de juiste mensen om je heen verzamelt om dit te doen. Die hebben wij wel, dus ik zie dat met vertrouwen tegemoet. In elke supermarkt staat een mooi team dat zelfstandig kan werken”, aldus Simonides. Hij focust zich vooral op zijn supermarkten. Bij zijn brasserie en Primera zijn er werknemers die het allemaal heel zelfstandig regelen. Wel vinden er wekelijks overleggen plaats.
Coop
Voordat Simonides bij de Plusformule zat, vielen zijn supermarkten onder Coop. Hoe kijkt hij terug naar de inmiddels afgeronde fusie? “Ik was echt een Coop-man met een oranje hart. Het doet nog steeds pijn dat de Coop-formule in zijn oorspronkelijke vorm weg is, al wil dat niet zeggen dat ik niet blij ben met Plus. We voelen ons echt thuis binnen die formule. Ik heb er een leuke club mensen met hele gave collega’s bijgekregen. Het is een fijne supermarktketen om mee te werken. De fusie ging niet altijd even soepel, maar we staan nog steeds voor 100% achter deze keuze. Voor ons type winkel is het een goede zet geweest. Ik vind het wel spijtig hoe dat met sommige andere winkels is gegaan. Gelukkig hebben ze uiteindelijk allemaal een goed onderkomen gevonden. Het was destijds met de fusie echter niet de bedoeling dat er zoveel winkels zouden afvallen en dat heeft mij als Coop-man pijn gedaan”, stelt Simonides.
Hij vervolgt: “Voor de winkels die zijn omgebouwd naar Plus is het een positieve ontwikkeling. Er staat een mooie formule waarmee we de komende jaren gas kunnen geven. Met elkaar gaan we de Plus-formule nog meer neerzetten; het landschap nog groener maken met elkaar. De fusie is geweest; we kijken nu naar de toekomst. We moeten het op de juiste manier voortzetten en daar zijn we vol goede moed mee bezig. Iedereen zet zich daar voor de volle 200% voor in. Ik merk dat in Utrecht de focus daar nu eveneens heel erg op gericht is.”
Bezige bij
Simonides is een bezige bij die niet graag stilzit. “Ik wil altijd wat om handen hebben en zo nu en dan een nieuwe uitdaging. Nu moet ik zeggen dat dit wel een heftige uitdaging is, maar wel een hele gave. Voor de toekomst sta ik er hetzelfde in als eerst, toen ik nog twee winkels had. Als er iets langskomt dat past en goed voelt, dan zeg ik waarschijnlijk geen nee. Toch is het niet mijn doelstelling om er een vierde supermarkt bij te krijgen, al zou dat best ooit kunnen gebeuren. Voordat zoiets aan de orde komt, wil ik eerst dit in goede banen leiden. Het is een tijdrovend proces dat veel energie kost. Ik moet er niet aan denken dat er nog zo’n project tegelijk zou spelen. Eerst dit goed neerzetten”, sluit de ondernemer af.
Dit artikel verscheen eerder in Levensmiddelenkrant. Abonneren? Klik hier.