non-smoking-2497308_1920.jpg

Achtergrond

Verplichte registratie voor verkooppunten van tabak

DEN HAAG – De ministerraad heeft ingestemd met de verplichte registratie van verkooppunten van tabak en aanverwante producten. De registratieplicht zal in 2024 worden ingevoerd en is op voorstel van staatssecretaris Van Ooijen van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Op deze manier kan er extra zicht worden gehouden op de ontwikkeling van het aantal verkooppunten.

Redactie |

Op 1 juli 2024 gaat het verkoopverbod van tabak voor de supermarkten in. Het aantal verkooppunten zal dan naar verwachting dalen van rond de 10.000 naar 4.400. Naar verwachting komen er ook weer nieuwe verkooppunten bij. Door de verplichte registratie krijgt toezichthouder NVWA (Nederlandse Voedsel- en Waren Autoriteit) een completer beeld waardoor het beter kan controleren of de regels worden nageleefd.

Ongewenst
Staatssecretaris Van Ooijen: “We nemen continu nieuwe stappen om stoppen met roken makkelijker te maken en beginnen moeilijker. Zo geldt er sinds 2023 een online verkoopverbod op tabak en wordt de verkoop vanaf juli 2024 verboden in supermarkten. Hierdoor verdwijnen er duizenden verkooppunten. Om meer zicht te hebben op de plekken waar het nog wel verkocht mag worden, wordt een registratieplicht ingevoerd. Daarmee willen we in de gaten houden dat er geen ongewenste ontwikkelingen plaatsvinden. Als dat onverhoopt toch gebeurt, kunnen we daar met nieuw beleid op inspelen.”

Het verkoopverbod van tabak en aanverwante producten in supermarkten is een eerste stap in het beleid om het aantal verkooppunten te verminderen. In 2030 volgt een verbod bij tankstations en in 2023 in gemakszaken. Vanaf 2032 mogen tabaksproducten alleen nog in speciaalzaken worden verkocht. Voor e-sigaretten geldt dit al vanaf 2025.

Bron: Out.of.Home Shops / Levensmiddelenkrant

Lees meer over: