VerspillingsvrijeWeek2023.jpg

Formules

Verspillingsvrije week: waar bewaar je groente en fruit

MEIERIJSTAD – Deze week is het weer verspillingsvrije week, een initiatief van de Stichting Samen tegen Voedselverspilling. De week wordt georganiseerd door het Voedingscentrum namens de stichting. De focus van deze editie van de verspillingsvrije week is het bewaren van groente en fruit. Wat bewaar je in de koelkast, en wat kan je het beste daarbuiten bewaren?

Redactie |

In de Stichting Samen Tegen Voedselverspilling zijn diverse bedrijven en instellingen uit de hele voedingsketen vertegenwoordigd. Deze werken samen aan het tot de helft verminderen van de voedselverspilling in 2030, zoals afgesproken in de Verenigde Naties in de Sustainable Development Goals.

Nederlanders gooien gemiddeld meer dan 30 kilo eten per persoon per jaar weg. De productie van ons voedsel en het transport, bewaren en bereiden hebben impact op het milieu. Een week lang in Nederland geen voedsel verspillen bespaart volgens de stichting 22 miljoen maaltijden en 33 miljoen kilo CO₂-uitstoot. Dat staat gelijk aan bijna een half miljoen autoritten tussen Groningen en Maastricht.

Onderzoek
Volgens een onderzoek van het Voedingscentrum let het overgrote merendeel van de Nederlanders op welke groente- en fruitsoorten in de koelkast bewaard moeten worden. Toch zijn er genoeg producten waar misverstanden over bestaan. Dat kan grote invloed hebben op de houdbaarheid van producten. Komkommer? Doe die maar niet in de koelkast. Net als paprika’s. Appels zijn wel langer houdbaar in de koelkast. Soms zetten supermarkten klanten op het verkeerde been. Eieren staan daar buiten de koeling. Toch is het thuis beter die in de kartonnen doos in de koelkast te bewaren. De kou zorgt dat ze langer vers blijven en er is zo minder kans op groei van bacteriën.

Initiatieven
Diverse bedrijven hebben initiatieven ontplooid in het kader van de verspillingsvrije week. Supermarktketen Albert Heijn heeft in de app bewaaradviezen toegevoegd en tips om gerechten te maken met kliekjes. Discounter Lidl heeft op dit moment een spaaractie voor voorraadbussen, waarin producten beter en langer bewaard kunnen worden. Lidl verkoopt producten die tegen de houdbaarheid aan zitten voor 25 cent en heeft de Verspil Mij Niet-tassen voor groente en fruit. De keten doneert ook wekelijks aan Voedselbanken Nederland. Bij het Voedingscentrum zijn speciale stickers te koop, waarmee duidelijk aangegeven kan worden welke producten in de koelkast en vriezer als eerste op moeten.

Daarnaast zijn er bedrijven als Foodello, die samen met fabrikanten restpartijen verkopen tegen gereduceerde prijzen. Hierdoor hoeven fabrikanten goede producten, die niet meer via de supermarkten kunnen of mogen worden verkocht, niet te vernietigen. Maaltijdboxenbedrijf Hello Fresh ziet de oplossing in de afgemeten porties in hun boxen en de planning van maaltijden door consumenten.

Bron: Levensmiddelenkrant