tgtg.png Foto: Too Good To Go

Onderzoek

Vijf anti-verspillingstips van Too Good To Go

AMSTERDAM – Met de feestdagen kopen mensen vaak te veel eten. Een rijkgevulde tafel hoort en dan gewoon bij. Dat is het recept voor voedselverspilling. Uit onderzoek dat is uitgevoerd in opdracht van Too Good To Go komt naar voren dat iets meer dan een kwart van de mensen een kwart van dat voedsel weggooit. Het anti-verspillingsbedrijf geeft daarom vijf tips.

Redactie |

Het is niet alleen zonde van al het weggegooide voedsel, het kost ook nog eens veel geld en is slecht voor het milieu.  “Voedselverspilling beperken is niet alleen goed voor je portemonnee, het is ook goed voor de planeet”, deelt Geertje Zeegers,Country Director bij Too Good To Go Nederland. “Eten speelt een enorme rol tijdens de feestdagen. We zien in deze periode dat sauzen, gekookte groenten en brood het meest worden verspild. En dat is zonde, want er bestaan enorm veel manieren om deze restjes te verwerken en zo langer te genieten van al dat lekkere eten dat we met zoveel liefde hebben klaargemaakt. Bovendien is voedselverspilling inperken goed voor je portemonnee, wat vooral in de decembermaand een fijn voordeel is.”

Hier zijn de vijf tips:

1. Plan je boodschappen goed
Goed plannen is het halve werk. Pas de hoeveelheid ingrediënten aan op het aantal gasten dat je aan jouw kersttafel serveert. Kijk daarnaast wat je nog in je voorraadkasten hebt voordat je je boodschappenlijstje opschrijft om te voorkomen dat je meer koopt dan nodig.  

2. Kies eten met een korte houdbaarheidsdatum
Op het laatste moment boodschappen doen voor het kerstdiner? Koop dan eten waarvan de houdbaarheidsdatum bijna is verstreken. Zo voorkom je voedselverspilling in de supermarkt. 

3. Geef de voorkeur aan recepten met ingrediënten die je regelmatig gebruikt
Herinner je je dat ene potje kruiden dat je vorig jaar kocht voor een kerstdiner, en daarna nooit meer hebt gebruikt? Kies daarom voor ingrediënten die je ook ná de feestdagen nog gebruikt. Scheelt ook een hoop stress tijdens de voorbereidingen, want tussen alle drukte door heb je minder tijd om uit te zoeken waar dat ene onbekende ingrediënt in de winkel ligt. 

4. Het beste halen uit restjes
Sauzen, gekookte groenten en brood: dé meest verspilde etenswaren tijdens de feestdagen. Maar dat is vanaf nu verleden tijd, want met deze tip verspil je nooit meer een saus. Wat er over is kun je gewoon invriezen, bijvoorbeeld in een bakje of in kleine porties in een ijsblokjesvorm. Het enige wat je hoeft te doen is ze au bain-marie opwarmen of rechtstreeks in de pan ontdooien.  

5. Kijk, ruik, proef – voor je verspilt
Houd er rekening mee dat voedsel dat op de juiste manier wordt bewaard langer houdbaar is. Zo gaan eieren die in de koelkast worden bewaard zelfs nog enkele weken na de houdbaarheidsdatum mee.  Gebruik je zintuigen om te beoordelen of je voedsel met een Ten minste Houdbaar Tot-datum nog kan eten nadat de datum verstreken is. In veel gevallen kan eten en drinken namelijk nog lang na de THT-datum worden geconsumeerd.  

Bron: Levensmiddelenkrant