20100520_7548.jpg Keurmerkloze kip verdwijnt uit het Nederlandse supermarktschap

Formules

Vomar kiest voor uitloop naar buiten, frisse lucht en scharrelruimte

ALKMAAR – Het was een enorme mijlpaal in 2021: alle supermarktketens kondigden aan om uiterlijk eind 2023 over te stappen op kip met minimaal 1 ster van het Beter Leven-keurmerk. Vomar heeft recent bekendgemaakt dat dit lukt: per 1 januari zal er nog enkel verse kip met keurmerk verkocht worden.

Lisa van der Linden |

Wakker Dier heeft de supermarktketens de afgelopen maanden nauwlettend in de gaten gehouden: gaan ze zich aan de afspraak houden of niet? Vomar doet dat, want de keten heeft bekendgemaakt dat er vanaf 1 januari geen verse kip meer zonder keurmerk in de winkels te vinden is. Alle kip van het Vomar-huismerk wordt overgezet naar minimaal het Beter Leven-keurmerk 1 ster. Alle kip onder het label ‘Gulden Hoeve’ en alle kipvleeswaren zijn momenteel al voorzien van het Beter Leven keurmerk. Kippen met 1 Beter Leven-ster krijgen meer ruimte en daglicht in de stal, daarnaast groeien ze op een gezonder tempo, kunnen ze in een overdekte uitloop naar buiten, hebben ze frisse lucht én is er ruimte om buiten te scharrelen.
Deze stap past volgens Vomar ook in het ‘Vomar kost niet de wereld’programma, waarin discount en duurzaam ondernemen samenkomen. Een verantwoord assortiment aanbieden is daarin een belangrijke pijler.

Achterlopen
Tegelijkertijd met het nieuws van Vomar bracht Wakker Dier naar buiten dat er nog supermarktketens achterlopen op de afspraak. Daar stond Vomar ook nog bij, maar die gaan de overstap voor het nieuwe jaar maken. Boni, Nettorama en Aldi verkopen nog te veel keurmerkloze kip als het aan Wakker Dier ligt. Anne Hilhorst van de dierenwelzijnsorganisatie zei begin deze maand nog dat de supers een maand de tijd hebben om hun zaken op orde te krijgen: “Wij houden ze in de gaten.”
Aldi heeft aan Wakker Dier laten weten dat de overstap rond is, maar met een kleine vertraging. Uiterlijk in week zes zal de kip bij Aldi ook voorzien zijn van een Beter Levenkeurmerk.
Levensmiddelenkrant heeft Nettorama en Boni gevraagd naar de huidige status. Liselotte Klep, directiesecretaresse bij Nettorama, laat weten dat zowel Nettorama als Boni de overstap gaan maken. “Wij kunnen melden dat deze stap momenteel al in gang is gezet en uiterlijk in week 3 afgerond zal zijn. Vanaf dat moment zal er in al onze winkels alleen nog maar kip met het Beter Leven-keurmerk verkrijgbaar zijn.”

Dit artikel verscheen eerder in Levensmiddelenkrant. Abonneren? Klik hier.