smoking-1026556.jpg

Achtergrond

Wet op verkoop tabak en vapes afgerond

DEN HAAG – De wetgeving verbod op verkoop van tabak en vapes in supermarkten is op juridisch gebied goed afgerond, zo staat in het laatste onderdeel van De Publicatie in het Staatsblad op 15 april. Staatssecretaris Maarten van Ooijen (VWS) schrijft dit aan de Tweede Kamer. Dit heeft tot gevolg dat het verbod definitief 1 juli 2024 ingaat.

Redactie |

Van Ooijen zegt:"De rookvrije generatie komt met het verkoopverbod in supermarkten weer een belangrijke stap dichter bij omdat beginnen met roken door jongeren moeilijker wordt. Stoppen met roken en het volhouden daarvan wordt makkelijker. Per saldo betekent deze maatregel dat het aantal verkooppunten van rookwaren in Nederland flink afneemt van zo’n 10.000 naar circa 4.400. En dat is heel goed nieuws als je bedenkt dat roken in Nederland nog steeds leidt tot zo’n 19.000 doden en heel veel ziekte en persoonlijk leed. Elk jaar weer."

De tabaksverkoop gaat vanaf 1 juli alleen nog bij tankshops, tabaksspeciaalzaken en gemakswinkels plaatsvinden. Per 1 januari 2030 verdwijnen tabakswaren ook bij benzinepompen en tankshops. Vanaf 2032 is rookwaar alleen bij tabaksspeciaalzaken verkrijgbaar.

Bron: Levensmiddelenkrant/Out.of.Home Shops